Na obmedzenie pôrodnosti Ujgurov si vymysleli boj proti terorizmu

Sacharovovu cenu prevzala dcéra Ilhama Tohtiho; o osude otca niè nevie Jewher Ilhamová, dcéra väzneného ujgurského ľudskoprávneho aktivistu Ilhama Tohtiho, preberá za svojho otca Sacharovovu cenu za slobodu myslenia v roku 2019. Foto: TASR/AP

Ujgurské ženy v čínskej provincii Sin-ťiang nútia k potratom, antikoncepcii, či dokonca k sterilizácii. Ak neposlúchnu, hrozia im prevýchovné tábory.

Čína sa snaží prostredníctvom viacerých metód dostať pod kontrolu situáciu v ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Jednou z najznámejších sú tzv. prevýchovné tábory, v ktorých zadržiava viac ako milión Ujgurov. Ďalším kontroverzným prostriedkom je kontrola pôrodnosti.

Agentúra AP pred pár mesiacmi zverejnila uniknuté dokumenty, ktoré podrobne opisovali existenciu a fungovanie prevýchovných (koncentračných) táborov v ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, do ktorých násilne umiestňujú najmä príslušníkov etník Ujgurov a Kazachov. Dokumenty odhaľujú aj stratégiu pekinskej vlády, ktorá okrem prevýchovy zadržaných chce kontrolovať celkovú populáciu Ujgurov. Jednou z metód je kontrola pôrodnosti.

Čo v praxi znamená kontrola pôrodnosti u ujgurských žien? Viaceré zistenia ukazujú, že ženy sú nútene k potratom, antikoncepcii, použitiu vnútromaternicových teliesok, alebo dokonca k sterilizácii. Tieto praktiky musia ženy absolvovať pod hrozbou umiestnenia do prevýchovných táborov.

Pekinská vláda dosiahla pomocou týchto praktík želané, avšak hrôzostrašné výsledky. V období troch rokov sa znížila pôrodnosť v tejto autonómnej oblasti o viac ako 60 percent.

Nízka pôrodnosť znamená menej teroristov

Peking hovorí o koncentračných táboroch ako o dobrovoľných vzdelávacích centrách, kde sa Ujguri učia spisovnej čínštine a iným zručnostiam, ktoré im pomôžu zamestnať sa. V pozadí tohto oficiálneho programu vzdelávania je však boj proti islamu a terorizmu. O prevýchovných centrách a ich vzniku písal denník Štandard v tomto článku.

Stratégia kontroly pôrodnosti sa okrem iných opiera o štúdie Li Siao-siaa, výskumníka z Akadémie sociálnych vied v Sin-ťiangu. V jednej štúdii uvádza, že ak má rodina veľa detí, je to znakom náboženského extrémizmu a etnického separatizmu. Ako ďalej dodal, menšie okresy sú ideálnym miestom na terorizmus.

Propagačná fotka zobrazujúca šťastné ujgurské ženy. Foto: Global Times

Otázka kontroly pôrodnosti v Sin-ťiangu nie je novou témou. Do povedomia sa dostala pred pár dňami, keď čínske veľvyslanectvo v Spojených štátoch zdieľalo na svojom twitterovom účte štúdiu práve o stratégii pôrodnosti u ujgurských žien.

„Štúdia ukazuje, že v procese odstraňovania extrémizmu sa ujgurské ženy stali viac emancipovanými, viac sa podporovala rovnosť pohlaví, reprodukčné zdravie, a už neboli len stroje na výrobu detí,“ citovala zo štúdie čínska ambasáda. Správa, však o pár dní z Twitteru zmizla.

Kritika opatrení v Sin-ťiangu

Nemecký antropológ Adrian Zenz sa domnieva, že politika čínskej vlády voči Ujgurom je podobná nacistickej genocídnej politike na okupovaných územiach počas druhej svetovej vojny. Komunistická strana sa snaží znížením pôrodnosti, zákazom politických aktivít, prevýchovou v táboroch, potlačovaním ujgurského jazyka, zákazom či obmedzovaním náboženských zvyklostí a iných aktivít o postupný rozklad ujgurskej identity. Adrian Zenz je v súčasnosti v čínskych médiách vďačným terčom hanobenia a urážok.

Ku kritike čínskej politiky v Ujgursku sa postupne pridáva viacero štátov. „Nazvime to pravým menom. Ide o kultúrne vyhladenie pomocou nútených potratov, sterilizáciou, mučením a nespravodlivým väznením,“ povedala na adresu politiky pôrodnosti v Sin-ťiangu hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov Morgan Ortagusová.

Podľa portálu C‘-jou Ja-čou musia ujgurské ženy podstupovať nútené potraty minimálne od roku 2005. Ženy často nemajú inú možnosť, keď do ich domov zavítajú predstavitelia úradu na plánované rodičovstvo. Ich jedinou možnosťou je ísť do nemocnice a podstúpiť zákrok. Sú zaznamenané aj prípady, keď ženy, ktoré hoci spĺňali obmedzenia týkajúce sa množstva detí, boli prinútené absolvovať sterilizáciu alebo implementovanie vnútromaternicového telieska.


Ďalšie články