Gyimesi z OĽaNO a Taraba navrhujú zakázať umiestňovanie dúhovej vlajky vo verejných budovách

Hviezdoslavovo námestie v Bratislave podujatie festivalu homosexuálov verejná ochrankyòa práv Mária Patakyová prejav Na snímke verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová počas prejavu na podujatí Festival Dúhový PRIDE Bratislava 2018 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 14. júla 2018. Foto: Martin Baumann/TASR

Symboly propagujúce všetky druhy sexuálnej orientácie by mali zmiznúť z budov verejných inštitúcií. Navrhuje to dvojica poslancov parlamentu, pričom argumentujú tvrdením, že Slovenská republika sa v zmysle ústavy neviaže na žiadnu ideológiu.

Koaličný poslanec György Gyimesi (OĽaNO) a opozičník Tomáš Taraba (nezaradený) chcú zakázať umiestňovanie symbolov organizácií, hnutí, komunít a ideológií propagujúcich akýkoľvek druh sexuálnej orientácie na budovy verejných inštitúcií.

Zákaz dúhovej vlajky vyplýva z návrhu novely zákona o štátnych symboloch, ktorý sa má prerokovať na júnovej schôdzi zákonodarného zboru. Za porušenie legislatívy má hroziť pokuta do výšky 7-tisíc eur.

Dvojica politikov v návrhu explicitne menuje iba jednu budovu, a to tú, v ktorej sídli verejný ochranca práv. Súčasná ombudsmanka Mária Patakyová sa pritom v minulosti zviditeľnila tým, že na svoje sídlo umiestnila dúhovú vlajku na podporu LGBT komunity.

„Máme za to, že štátne orgány a inštitúcie nie sú miestom, kde sa má presadzovať určitá ideológia a už vôbec nie miestom, ktoré sa k takejto ideológii hlási. Práve naopak, štátne orgány a inštitúcie si musia zachovať názorovú neutralitu a poskytovať ochranu práv všetkým občanom rovnakom, a to aj akceptovaním ich rozdielnych názorov,“ uvádza sa v dôvodovej správe s tým, že v Ústave SR sa uvádza, že Slovenská republika sa neviaže na nijakú ideológiu ani náboženstvo.

Poslanci tiež argumentujú, že zo strany verejnosti je negatívne vnímané, ak sa niektoré štátne orgány alebo verejné inštitúcie sa verejne hlásia k určitým ideológiám. Takéto konanie podľa nich polarizuje spoločnosť, nepriamo diskriminuje osoby iného názoru a zároveň porušuje Ústavu Slovenskej republiky.


Ďalšie články