Futbalisti v Premier League si už nebudú musieť pokľaknúť pred každým zápasom

Anglicko - Nemecko

Hráči najvyššej anglickej futbalovej súťaže Premier League už nepokľaknú na znak sympatie s kontroverzným americkým hnutím Black Lives Matter pred každým zápasom. Po novom tak budú robiť len pri osobitných príležitostiach.

Na zmene sa dohodli kapitáni futbalových mužstiev. „Rozhodli sme, že si vyberieme kľúčové momenty, v ktorých počas sezóny pokľakneme. Chceme tak zdôrazniť náš spoločný postoj proti všetkým formám rasizmu. Naďalej zostávame absolútne odovzdaní odstráneniu rasových predsudkov,“ citovala stanica BBC zo spoločného vyhlásenia kapitánov.

Hráči pokľaknú pred zápasmi hrajúcimi počas takzvaného Boxing Day, čo je britský názov pre Druhý sviatok vianočný, finálovými zápasmi a pred prvým i posledným zápasom počas kampane No Room for Racism v októbri a marci.

Pokľaknutie ako gesto solidarity s cieľmi kontroverzného amerického hnutia Black Lives Matter, sa začalo pred zápasmi používať v júni 2020 po smrti Georgea Floyda a následnom vypuknutí násilných rasových nepokojov v USA.

Niektorí nekľačia už dlhšie

Niektorí hráči a tímy s predzápasovým rituálom prestali už dávnejšie. Napríklad útočník čiernej farby pleti z tímu Crystal Palace Wilfried Zaha s gestom prestal už vo februári 2021. „V tejto chvíli nezáleží na tom, či kľačíme alebo stojíme, niektorí z nás sú stále rasovo urážaní,“ vyjadril sa vtedy.

V tom čase prestali pokľakávať aj niektoré tímy z druhej najvyššej ligy Championship, ako napríklad Derby, Brentford, Bournemouth a Queens Park Rangers.

Tímy Bristol City a Swansea navyše oznámili, že ich hráči v aktuálnej ezóne nepokľaknú vôbec. Odôvodnili to oslabením hodnoty, ktoré gesto zvyklo predstavovať.

Vedenie druhej najvyššej anglickej súťaže necháva rozhodnutie na každom hráčovi.

Slováci nepokľakli na Eure

Slovenskí futbaloví reprezentanti odmietli kľačať počas zápasov na vlaňajších majstrovstvách Európy. Rozhodnutie padlo, keď hráči pokľakli pred kvalifikačnými zápasmi s Írskom a Škótskom, za čo si zlízli veľkú dávku kritiky. Kontroverzné gesto totiž mnohí vnímajú ako vnášanie polarizujúcej politiky do športu.

Rovnako sa rozhodli postupovať aj futbalisti zo štátov strednej a východnej Európy, napríklad Rusi, Chorváti, Poliaci, Maďari či Česi. Štandard sa téme venoval v samostatnom článku.


Ďalšie články