Prečo skrachovali niektorí giganti kryptomenového trhu?

1500x500 (1) Logo spoločnosti Celsius. Foto: Twitter/Celsius

Viaceré kryptoinštitúcie zaznamenali počas aktuálneho medvedieho trhu problémy s likviditou a boli nútené vyhlásiť bankrot.

Ešte pred pár mesiacmi by si asi len málokto vedel predstaviť scenár, v ktorom sa obrovské kryptoinštitúcie a venture capital fondy s aktívami vo výške niekoľkých miliárd dolárov dostanú do situácie, v ktorej budú nútené kooperovať s regulačnými orgánmi a vyhlásiť bankrot. Po páde blockchainovej platformy Terra, ako aj pod vplyvom makroekonomickej neistoty a rastúcej inflácie sa však tento scenár stal vo viacerých prípadoch realitou.

Prvým, o to však šokujúcim prípadom zlého riadenia likvidity je príbeh lendingovej spoločnosti Celsius. Celsius bol jednou z najrýchlejšie rastúcich kryptospoločností, ktorá na vrchole trhového cyklu zamestnávala až 800 ľudí a spravovala aktíva vo výške viac než 10 miliárd dolárov. S príchodom bear marketu a odlivom kapitálu z trhu však spoločnosť zasiahli problémy súvisiace s nedostatkom likvidity, na ktoré muselo vedenie spoločnosti počas druhej júnovej nedele reagovať pozastavením výberov, swapov a vykonávania akýchkoľvek transakcií medzi používateľmi na platforme.

Pozastavenie výberov ihneď rozpútalo vášnivé diskusie o tom, či je Celsius dostatočné likvidný a či dokáže uhrádzať svoje záväzky voči klientom. Pravdepodobne zlý manažment likvidity, ako aj nadmerné využívanie pákového efektu dostalo túto inštitúciu do problémov, z ktorých nebude len tak jednoduché vykľučkovať.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo Celsius len niekoľko dní po uzatvorení poslednej dlhovej pozície vyhlásil bankrot podľa kapitoly 11, na základe ktorej spoločnosť prejde reštrukturalizáciou. Vedenie firmy na prvom pojednávaní dokonca predstavilo plány súvisiace s vytvorením reštrukturalizačného plánu, ktorý používateľom umožní vybrať hotovosť „so zľavou“, alebo sa rozhodnúť pre možnosť „long crypto“, teda držanie svojich aktív na platforme počas procesu obnovy.

Značne tragickejší príbeh stojí za populárnym hedžovým fondom Three Arrows Capital, ktorý začiatkom júla vyhlásil bankrot podľa kapitoly 15. Osudným sa mu stalo nadmerné využívanie pákového efektu a investície do vysoko rizikových projektov zo sektora kryptomien a DeFi. Okrem toho masívny prepad hodnoty bitcoinu a iných kryptomien spôsobil, že spoločnosť nemala k dispozícii kapitál na doplnenie kolaterálu do nadmerne prepákovaných pozícií, čo spôsobilo ich následnú likvidáciu.

Podľa dostupných informácií spoločnosť dlhuje až 3,5 miliardy dolárov 27 rôznym spoločnostiam vrátane Voyager Digital, Blockchain.com či Genesis Global Trading. Zakladatelia spoločnosti Zhu Su a Kyle Davies sa v súčasnosti ukrývajú na neznámych miestach.

Podobný scenár ako v prípade Celsiusu sa odohral aj v lendingovej spoločnosti Voyager Digital, ktorá bola pod vplyvom nepriaznivých trhových podmienok, ako aj vplyvom bankrotu spoločnosti Three Arrows Capital nútená vyhlásiť bankrot podľa kapitoly 11. Podľa zistení dlhuje fond Three Arrows Capital spoločnosti Voyager až 650 miliónov dolárov.

Zoznam firiem v problémoch je však dlhší. Patria do neho aj napríklad spoločnosti Vauld či krypto burza Zipmex, ktoré boli pod vplyvom zlých trhových podmienok nútené pozastaviť výbery aktív pre svojich klientov.


Ďalšie články