Rozkol medzi separatistami? Luhansk už nechce bojovať za Doneck, píše americký think tank

162. deò ruskej invázie na Ukrajinu Diery po šrapneloch sú na okne budovy po ostreľovaní v meste Doneck na východe Ukrajiny, ktoré je pod kontrolou proruských separatistov. Foto: TASR/AP

Vojaci Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) majú odmietať bojovať mimo územia, ktoré si táto samozvaná republika nárokuje. Podobné „rebélie“ sa objavili aj vo viacerých prípadoch ich doneckých spolubojovníkov.

Vojaci LĽR majú podľa všetkého dosť vyčerpávajúcich ofenzív za územím hraníc, ktoré si tamojší separatisti nárokujú. Medzinárodný inštitút pre štúdium vojny (ISW) to uviedol s odkazom na video zverejnené v pondelok v ukrajinských médiách, podľa ktorého príslušníci jedného z práporov odmietajú bojovať za Doneckú ľudovú republiku (DĽR). Vojaci na ňom tvrdia, že s 3. júlom, keď Moskva oznámila dobytie celej ukrajinskej Luhanskej oblasti, sa ich práca skončila.

„Video ukazuje širší trend poklesu úsilia vojakov LĽR pri podpore ruskej vojny na Ukrajine a ich morálky,“ uvádza ISW. „Tento trend je obzvlášť nebezpečný pre ruské sily, ktoré sa snažia naverbovať čo najviac nových vojakov z Luhanskej oblasti, aby nahradili nedávne straty,“ dodáva ISW s tým, že pravosť snímky nebolo zatiaľ možné overiť.

Americký think tank poukazuje aj na príspevok ruského vojenského blogera, ktorý kritizuje vojakov LĽR za to, že vojenskú pomoc zo strany Ruska pre ich vlastné „oslobodenie” privítali, avšak bojovať v DĽR už odmietli.

Podobné situácie však inštitút zdokumentoval aj pri predchádzajúcich operáciách doneckých separatistov v Luhanskej, Charkovskej a Chersonskej oblasti. Môže to znamenať, že separatisti možno úplne nepodporujú vojenské plány Kremľa na ďalšiu územnú expanziu na Ukrajine, domnieva sa ISW.

ISW už skôr informoval, že príslušníci istého práporu DĽR sa sťažovali, keď bola ich jednotka koncom mája presunutá z Mariupola do Luhanskej oblasti. Ďalší príslušník nešpecifikovaného práporu DĽR sa sťažoval, že ruská pohraničná stráž držala jeho jednotku na hranici Belgorodskej oblasti potom, čo jednotka bojovala v polovici mája okolo mesta Charkov, aby umožnila ruským jednotkám stiahnuť sa ako prvým.


Ďalšie články