Ak je potrat zdravotná starostlivosť, tak znásilnenie je nežné milovanie, vraví šéf satirického webu Babylon Bee

V najpočúvanejšom podcaste na svete Joe Rogan Experience sa minulý týždeň objavil šéf konzervatívneho satirického webu The Babylon Bee. Počas trojhodinovej debaty prišlo aj na potraty, LGBTI ideológiu, cenzúru na sociálnych sieťach či ďalšie politické a kultúrne témy.

aaaa Seth Dillon v podcaste Joea Rogana. Reprofoto: Live Action/You Tube

Podcast Joe Rogan Experience je suverénne najpočúvanejší podcast na svete, o ktorom sme už raz písali aj v denníku Štandard. Joe Rogan je bývalý zápasník, stand-up komik, moderátor, herec, influencer a biznismen v jednej osobe a jeho debaty so známymi osobnosťami počúva v priemere približne 11 miliónov ľudí. V minulotýždňovom diele jeho šou, ktorá už má takmer dvetisíc epizód, sa objavil Seth Dillon, šéf známeho konzervatívneho humoristického webu The Babylon Bee [Babylonská včela, pozn. red.].

Seth Dillon v podcaste Joea Rogana. Foto: Live Action/You Tube (screenshot)

Diera vo svete humoru a The Babylon Bee

„The Babylon Bee bola stvorená ex nihilo v ôsmy deň týždňa stvorenia, presne pred šesťtisíc rokmi. Boli sme hlavným zdrojom správ počas všetkých významných svetových udalostí, od Babylonskej veže a exodu až po reformáciu a vojnu v roku 1812 [britsko-americká vojna, pozn. red.]. Zameriavame sa len na fakty, pričom prekrúcanie a zaujatosť prenechávame iným spravodajským webom, ako sú CNN a Fox News,“ predstavujú portál samotní autori a zároveň konštatujú, že ak sa niekto chce na niečo sťažovať, má sa obrátiť na Boha.

Avšak napriek ironickému zavádzajúcemu popisu je The Babylon Bee pomerne mladý projekt, ktorý bol založený v roku 2016. Mnohé z uverejnených článkov sa však rýchlo stali virálnymi a v súčasnosti sleduje facebookovú stránku The Babylon Bee vyše 1,2 milióna ľudí, pričom na sociálnej sieti Twitter má až 1,5 milióna sledovateľov.

Dva roky po vzniku sa rozhodol zakladateľ celého projektu Adam Ford začínajúcu webovú stránku predať práve Sethovi Dillonovi, ktorý v debate s Joeom Roganom zmienil, že celá myšlienka v hlave Adama Forda vznikla kvôli obrovskej diere vo svete humoru. Podľa neho je drvivá väčšina inštitúcií mediálneho aj komediálneho priemyslu ľavicovo a liberálne orientovaná a nikto z opačného názorového spektra na to neodpovedá. The Babylon Bee sa snaží túto dieru vyplniť, pričom si robí srandu aj z tém a správ, o ktorých súčasný komediálny svet nie je ochotný žartovať.

Žena roka

Hneď v prvých minútach podcastu riešil Dillon s Roganom štipľavú otázku ocenenia udeľovaného populárnym americkým denníkom USA Today významným ženám v Spojených štátoch. V tomto roku ho totiž získala aj transsexuálka Rachel Levineová, tajomníčka ministerstva zdravotníctva Spojených štátov, ktorú denník zaradil medzi jednu z ocenených žien roka, pričom satirická webstránka si z toho celého spravila dobrý deň.

„Časopis The Babylon Bee zvolil Rachel Levinovú za svojho prvého Muža roka,“ znel titulok k článku, kvôli ktorému mala stránka neskôr problémy. „Rachelino pôvodné meno je Richard Levine, ale pred niekoľkými rokmi si ho z nejakého podivného dôvodu zmenil na Rachel. Koho to trápi? Kto hovorí, že takýto dokonalý chlapík sa nemôže volať ‚Rachel‘? Tento kráľ sa nestará o to, čo si o ňom ľudia myslia!“ pokračuje ďalej článok v ironickej satire.

Obsahová politika Twitteru a ideologické cenzúry

Podľa Dillonových slov dostala včelička za tento príspevok dokonca ban na Twitteri kvôli nesprávnemu určeniu rodu (čo je podľa politiky Twitteru nenávistné správanie), pokiaľ nezmaže spomínaný príspevok. Práve takýto súčasný spôsob cenzúry na sociálnych sieťach videli obaja komici ako veľký problém.

„Ak si nemôžete spraviť srandu z myšlienky, že niekto, kto sa identifikuje ako žena iba šesť mesiacov, a potom vyhrá ocenenie Žena roka… Čo je to za blbosť?“ hovorí Rogan, narážajúc na ocenenie z roku 2015, ktoré vyhrala ďalšia transsexuálka Caitlyn Jennerová. Tá bola totiž ešte v roku 2014 v manželstve s Kris Kardashianovou, s ktorou má aj dve deti, a až v roku 2015 sa rozhodla zmeniť si pohlavie a podstúpiť operáciu.

Profil satirickej webstránky na sociálnej sieti Twitter pritom nie je od konca marca aktívny práve kvôli spomínanému príspevku. „Máme 1,5 milióna sledovateľov. Nemôžeme sa na Twitter dostať. Od marca sme netweetovali. Prečo ten vtip jednoducho nevymažeme?“ kladie si Dillon rečnícku otázku, na ktorú vzápätí aj sám odpovedá: „Pretože neverím v to, že pravda je nenávistný prejav.“

Dillon zároveň kritizuje to, že Twitter sám seba profiluje do pozície platformy, kde je povolený slobodný prejav bez hraníc, ale jeho obsahová politika v skutočnosti zahŕňa ideologické termíny, ako napríklad misgendering (nesprávne použitý rod) či deadnaming (použitie bývalého mena, ktoré je „mŕtve“ pre transrodovú alebo nebinárnu osobu, bez jej súhlasu), s ktorými musíte pri svojom slobodnom prejave súhlasiť.

Ban pre Babylon Bee ako vysvetlenie toho, prečo chce Musk kúpiť Twitter

„Myslím, že to, že ste dostali zákaz na Twitteri, bol jeden z vplyvov, ktoré viedli Elona Muska k tomu, že chcel kúpiť Twitter,“ rozoberá ďalej problematiku cenzúry slobodného prejavu na tejto platforme Joe Rogan. Napriek tomu, že to Musk verejne nepovedal, mal so zákazom The Babylon Bee na obľúbenej sociálnej sieti problém, domnieva sa známy komik.

Dillon s Roganom súhlasí, ale nemyslí si, že to bol jediný dôvod. „Nikdy si za to nepripisujem zásluhy,“ hovorí šéf satirického webu. „Nemyslím si, že Elon Musk riskuje desiatky miliárd dolárov, aby sa pokúsil zachrániť The Babylon Bee, ale myslím si, že sa skutočne obáva o (slobodný) prejav,“ zhŕňa.

Nazvať potrat zdravotnou starostlivosťou je ako povedať o znásilnení, že je to nežné milovanie

Jednou z mála oblastí, kde sa glosátori názorovo mierne rozchádzali, boli potraty. Aj pri tejto otázke si však dokázali vymieňať svoje názory slušne a navzájom sa rešpektovať, čo počas debaty aj párkrát sami vyzdvihli. Aj keď sa na tom, že potrat v neskorom štádiu tehotenstva je zlý, obaja zhodli, Rogan zastával liberálnejšie názory.

Poukázal napríklad na prípad znásilnenia, pričom sa pýtal, ako môže niekto chcieť, aby jeho 14-ročná dcéra musela nosiť dieťa toho, kto ju znásilnil. „Nemáte na to právo,“ hovorí Rogan.

„Nemyslím si, že vražda napraví znásilnenie,“ odvetil mu na to Dillon, pričom dal jasne najavo svoje kresťanské hodnoty. Bývalý boxer a komik mu na to kontroval otázkou: „Čo ak sa rozprávame o potrate, keď je plod starý šesť týždňov alebo štyri týždne či tri dni? Ak práve otehotnela?“

„Keď sa už raz život začal, nemyslím si, že sa dajú kresliť hranice,“ uviedol Dillon. „Povedal by som to takto: úmyselne zabiť ľudský život je zlé, potrat úmyselne zabije nevinný ľudský život, a preto je potrat zlý,“ uzatvára Dillon, pričom na adresu potratových kliník dodáva, že hovoriť o potrate ako o zdravotnej starostlivosti je scestné. „Nazvať potrat zdravotnou starostlivosťou je ako povedať o znásilnení, že to je nežné milovanie,“ zakončil.


Ďalšie články