Taký beh ste ešte nebežali. Za štartovné pomáhate deťom z chudobných rodín

Počas septembra sa uskutoční štvrtý ročník charitatívneho podujatia Mary's Meals Charity Run. Nech vás anglický názov nijako nevystraší, tento beh je úplne iný, ako sme si zvykli. Neoslavuje indivíduum, ale službu. Zaplatením štartovného môžete zabezpečiť denne jedno jedlo na celý rok dieťaťu, ktoré žije v chudobe. Zapojením sa do behu dokáže každý účastník zmeniť príbeh hladujúceho dieťaťa.

51897388269_a45d487d60_k Foto: Mary’s Meals

Mary’s Meals je medzinárodná organizácia, ktorá sa už dvadsať rokov stará o to, aby deti v najchudobnejších krajinách sveta dostali aspoň jedno jedlo za deň. Aktuálne sa im darí poskytnúť stravu viac ako 2,2 miliónom detí žijúcich v extrémnej chudobe. Celá aktivita je podporená – aj to sa dnes už nevidí a organizátorom treba vzdať uznanie – citátom Matky Terezy. „Ak nemôžeš nasýtiť sto ľudí, nasýť aspoň jedného.“ Aké jednoduché. A konkrétne.

Charitatívna organizácia chce stále svoju pomoc zvyšovať a aj to je jeden z dôvodov, prečo sa už štvrtý rok koná podujatie Mary’s Meals Charity Run. Môže sa na ňom zúčastniť ktokoľvek, kto má chuť pomôcť hladujúcim deťom. Za štartovné 18,30 eura dokážu zabezpečiť jedno jedlo denne dieťaťu na celý rok.

Jedlo deťom v školách varí a podáva vyše 80-tisíc miestnych dobrovoľníkov z tamojších komunít z lokálne vypestovaných surovín. Tým sa podporuje aj ich miestna ekonomika.

Ako sa zapojiť

Možností, ako sa zapojiť do behu, je niekoľko. Prvou je virtuálny beh, ktorý sa dá odbehnúť od 5. do 25. septembra kdekoľvek na Slovensku či vo svete. Stačí sa zaregistrovať, zaplatiť štartovné a vybrať si trasu.

Dĺžky jednotlivých trás sa inšpirujú vzdialenosťami, ktorými dennodenne kráčajú konkrétne deti cestou do školy. „Je to symbolika. Chceme, aby sa bežci ešte viac stotožnili s tým, komu pomáhajú. Napríklad Biandr každé ráno kráča do školy 8 kilometrov, Famatta dokonca 16 kilometrov. To všetko pre jedlo a vzdelanie, ktoré ich tam čaká. Musí byť naozaj silné vedieť, že odbehnutím takejto trasy sa bežec postará o jedlo pre ďalšieho školáka,” konštatuje jedna z organizátoriek Alexandra Murínová.

Minuloročný ročník behu. Foto: Mary’s Meals

Druhá možnosť, ako sa zapojiť a podporiť dobrú vec, je zabehnúť osem kilometrov spoločne s ostatnými v Tatranskej Lomnici. Beh sa bude konať 17. septembra.

A je tu aj tretia možnosť pre tých, ktorí by radi podporili túto myšlienku, ale beh ich nenadchýna. Tí môžu poslať peniaze na účet zverejnený na stránke organizácie Mary’s Meals.

„Nie je to o športovom výkone, je to o dobrom skutku, ktorý každý z nás môže urobiť. Ak niekto nevládze bežať, pokojne môže kráčať. Kto sa na beh necíti, môže podporiť Mary’s Meals svojím príspevkom,” hovorí dobrovoľník organizácie Tomáš Kapičák.

„Pri virtuálnom behu je možné vytvoriť bežecký tím. Je to skvelá motivácia spojiť sa pre dobrú vec s priateľmi či rodinou. Bežci sa s obľubou pridávajú do tímov. Minulý rok sme tu mali tím, ktorý mal viac ako sto členov,” dopĺňa Kapičák.

Výsledky sa dostavili

Pomoc funguje v 20 krajinách sveta napríklad v Malawi, Libérii, Zambii, Keni, Haiti, Indii, Ugande, Južnom Sudáne, Libanone, Sýrii, Etiópii, Madagaskare či Jemene.

Z prieskumu spoločnosti INTRAC v chudobných krajinách vyplynulo, že na školách, ktoré zaviedli program Mary’s Meals, sa už po roku zvýšil počet zapísaných detí o pätinu, o 71 percent sa tak znížil počet detí, ktoré pociťujú hlad počas vyučovania.

Prieskum ďalej hovorí aj o zvýšení sústredenosti počas hodín a tiež o dostatku energie u väčšiny detí aj na konci vyučovania. Učitelia zas uvádzajú, že sa zlepšila dochádzka žiakov.


Ďalšie články