Rekordný počet prípadov streľby sa stal témou švédskej predvolebnej kampane. Kriminalitu s imigráciou spája už aj vládna strana

Ešte prednedávnom zaznávaná súvislosť medzi nárastom zločinnosti a nezvládnutou prisťahovaleckou politikou sa vo Švédsku stala jednou z ústredných tém. Švédi majú vážny problém s nárastom počtu prípadov streľby a násilných trestných činov. Dva týždne pred voľbami z toho ťaží nacionalistická strana Švédski demokrati, ale rétoriku mení vláda aj opozícia, ktoré v migračnej politike otáčajú.

Stre¾ba vo Švéddsku Policajti prichádzajú pred nákupné centrum Emporia, kde došlo k streľbe v meste Malmö na juhu Švédska v piatok 19. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Zvyšujúca sa miera zločinnosti a nezvládnutá integračná politika imigrantov vo Švédsku už nie je len témou strán s nálepkou krajná pravica. Od augusta bolo vo Švédsku rekordných 232 prípadov streľby. Hovorí o tom premiérka Magdalena Anderssonová z radov sociálnych demokratov. „Príliš veľa migrácie a slabá integrácia spôsobili, že vznikajú paralelné spoločnosti, v ktorých sa rozrástli a udomácnili gangy,“ cituje političku portál EUobserver.

Premiérka dva týždne pred parlamentnými voľbami zrazu hovorí, že nechce prisťahovalecké „getá“ či „etnické zhluky“ vo veľkých švédskych mestách. „Nechceme vo Švédsku uzavreté čínske, somálske alebo talianske štvrte,“ vyhlásila ľavičiarka Anderssonová, ktorá tvrdí, že sa inšpiruje dánskou politikou. Chce zabrániť zvyšovaniu počtu a združovaniu obyvateľov, ktorí nie sú nordického pôvodu. Jej strana pritom roky masovú imigráciu aktívne podporovala.

Minister pre migráciu dokonca navrhol, aby bol stanovený limit na počet imigrantov žijúcich v problémových štvrtiach, čo už bolo na Švédov priveľa. Premiérka následne vysvetľovala, že nechce reštrikcie, ale motivačné opatrenia, napríklad v podobe dobre nastavenej bytovej výstavby.

Ostrakizovaní Švédski demokrati zrazu v kurze

Kedysi radikálnejšia pravicová strana Švédski demokrati o probléme hovorí už roky. Kedysi bola ostrakizovaná, pretože jej zakladatelia mali v 80. rokoch väzby na fašistické a neonacistické hnutia. Problémoví členovia odišli a strana sa pod vedením Jimmieho Akessona po novom dištancuje od radikálnej pravice.

Presadzuje sprísnenie azylovej politiky, deportácie delikventov z radov imigrantov a vymedzuje sa proti islamu. Jej vlajková téma je v kurze a partaj to v prieskumoch vynáša na pódium víťazov. O druhú priečku s vyše 18 percentami zvádza súboj s centristickou stranou Umiernení (Moderates), na čele sú vládni sociálni demokrati (30 percent), ktorí sami alebo v koalícii vládli ostatných osem rokov.

Ako sa nacionalisti politicky posúvajú do stredu, neodškriepiteľnú spojitosť medzi migráciou a násilím postupne prijali za svoje aj centristické a ľavicové strany. Problém uznáva vláda, ktorá predstavila nevídane prísne opatrenia namierené proti gangom a avizuje zvýšenie počtu policajtov.

Opozícia sa téme podobne venuje a jej politika v otázke bezpečnosti a migrácie čoraz viac pripomína tézy Švédskych demokratov. „V zásade je to dobrá vec. Chceme meniť spoločnosť a robiť veci lepšie. Vítame, keď iné strany preberajú našu politiku,“ povedal pre agentúru AP líder strany Akesson. Nadviazal partnerstvo so stredopravým opozičným blokom s cieľom ukončiť vládu sociálnych demokratov, ale podľa vlastných slov na účasti vo vláde netrvá.

Smutné prvenstvo v štatistike

Ako sme písali vyššie, jedným z hlavných prejavov rozšírenia súperiacich imigrantských gangov vo švédskych mestách je nárast počtu prestreliek. Politici reagujú na meniace sa nálady voličov. Až 41 percent oslovených v nedávnom prieskume inštitútu pri Gothenburskej univerzite označilo zločinnosť za ich najväčšiu obavu.

Streľba sa skrátka stala vo Švédsku bežnou. Len pred týždňom strieľal v obchodnom centre v meste Malmö iba 15-ročný mladík. Stihol vystreliť 20 nábojov, zabil jedného muža a jednu ženu zranil. Polícia vyhlásila, že čin zrejme súvisí so súperením kriminálnych gangov.

Švédsko sa dostalo medzi štáty z najvyšším počtom obetí útokov strelnou zbraňou. V prepočte na milión obyvateľov tam takto každý rok zahynú štyria ľudia. Európsky priemer je podľa BBC 1,6.

Nejde pritom len o problém, ktorý sa objavil a výrazne zhoršuje v ostatných pár rokoch, ale dlhodobý trend. Svedčí o tom komparatívna štúdia spred troch rokov. Autori v nej citujú priamo švédske vládne štatistiky, ktoré v rokoch 2006 až 2014 zaznamenali 20-percentný nárast počtu prípadov streľby a 50-percentný nárast počtu zranených a mŕtvych v dôsledku streľby. Zároveň sa ukázalo, že streľba je päťkrát pravdepodobnejšia v „sociálne zraniteľných oblastiach“, ktoré spravidla väčšinovo obývajú nízkopríjmové skupiny a imigranti.

Šestica autorov v článku tiež porovnávala prípady streľby vo Švédsku a ďalších západoeurópskych či severských štátoch v rozmedzí rokov 1996 až 2015 v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. Pri mladých mužoch vo veku 15 až 29 rokov vo Švédsku sa počas sledovaného obdobia riziko zranenia strelnou zbraňou zvýšilo päťnásobne. Zároveň počet daných zločinov v severskom štáte stúpa rýchlejšie ako v ostatných, s ktorými ho autori štatisticky porovnávali.

K podobným záverom dospela štúdia, ktorú pred rokom citoval britský Guardian. Švédsko je jediným z 22 sledovaných štátov, kde od roku 2000 výrazne pribudli obete streľby. Severský štát navyše patril pred 20 rokmi medzi tie najbezpečnejšie v Európe z hľadiska pouličnej streľby.


Ďalšie články