V Rusku sa napriek vojne začalo veľké vojenské cvičenie Vostok 2022. Zúčastní sa Čína aj India

Aj keď sa podľa medializovaných informácií Ukrajinci pokúsili o protiútok na juhu krajiny, kde Rusi začali posilňovať svoje obranné pozície, na východe samotného Ruska sa uskutoční rozsiahle vojenské cvičenie Vostok 2022, na ktorom sa okrem ďalších krajín zúčastní aj Čína, India, Arménsko či Azerbajdžan.

Cvičenie Vostok 2022. Foto: Twitter Cvičenie Vostok 2022. Foto: Twitter

Na cvičenie Vostok 2022 sa podľa ruskej štátnej agentúry TASS dostaví viac ako 50-tisíc vojakov a použitých bude viac ako 5-tisíc kusov vojenskej techniky vrátane 140 lietadiel a 60 lodí.

Spolu s ruskými vojakmi sa do manévrov zapoja kontingenty alebo pozorovatelia z Číny, Indie, Mongolska, Alžírska, Sýrie, Nikaraguy a Laosu, ale aj bývalých sovietskych republík – Azerbajdžanu, Arménska, Bieloruska, Kazachstanu, Tadžikistanu a Kirgizstanu.

Cvičenie sa bude konať na východe Ruska naprieč trinástimi vojenskými výcvikovými strediskami na Sibíri, vo federálnom okruhu Ďalekého východu, v Ochotskom a Japonskom mori. Na cvičenia má osobne dohliadať náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Aktívna časť manévrov sa začala vo štvrtok ráno bojovým cvičením vzdušných síl, manévrami jednotky protivzdušnej obrany a simuláciou odstraňovania mín v Japonskom mori, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

„Posádky bojového letectva budú nacvičovať zachytávanie vzdušných cieľov… a podnikanie náletov na pozemné ciele,“ uviedlo ruské ministerstvo.

Stanica Deutsche Welle (DW) dodáva, že cvičenia sa zúčastní menej vojakov ako na Vostok 2018, na ktorý Moskva vyslala približne 300-tisíc vojakov, čo bolo najviac od konca studenej vojny.

Ďalšia spolupráca s Čínou

Čínske ministerstvo obrany podľa agentúry Reuters uviedlo, že „cieľom je prehĺbiť praktickú a priateľskú spoluprácu s armádami zúčastnených krajín, zvýšiť úroveň strategickej spolupráce medzi zúčastnenými stranami a posilniť schopnosť reagovať na rôzne bezpečnostné hrozby“.

Vostok 2022 pritom ani zďaleka nie je výnimočnou vojenskou spoluprácou Ruska a Číny. Približne pred rokom tieto dve krajiny uskutočnili spoločné vojenské cvičenie v Ríši stredu, na ktorom nechýbalo približne 10-tisíc vojakov.

Čínski vojaci. Foto: Twitter

V októbri rovnakého roku zas usporiadali spoločné námorné cvičenie v Japonskom mori a následne ruské a čínske plavidlá vykonali prvé spoločné hliadky v západnom Pacifiku.

Analytik Alexander Gabujev, ktorého cituje portál Al Jazeera, sa pre agentúru AP vyjadril, že „pre Peking je dôležité, aby Spojeným štátom ukázal, že má páky, ktorými môže zatlačiť na USA a ich spojencov“.

„Spoločné manévre s Moskvou vrátane námorných cvičení majú signalizovať, že ak bude tlak na Peking pokračovať, nebude mať inú možnosť, ako posilniť vojenské partnerstvo s Ruskom,“ dodal Gabujev.

Moskva sa zase podľa neho snaží ukázať, že aj napriek prebiehajúcej vojne na Ukrajine disponuje dostatočne silnou armádou, ktorá „vie napínať svaly” aj inde.

Indovia len v obmedzenom počte

India má s Ruskom podľa DW dlhú históriu vzájomnej vojenskej spolupráce a nákupov. Vlani sa napríklad indickí vojaci zúčastnili ruského cvičenia Západ. Objavili sa dokonca aj špekulácie o tom, že India by mala mať záujem o ruský hypersonický bombardér s dlhým doletom.

Indickí vojaci. Foto: Twitter

Ako však pripomína DW, napriek tomu podľa médií India nevyšle na Vostok 2022 viac ako 75 armádnych príslušníkov.

India sa vo vzťahu k Rusku snaží o vyrovnaný prístup. Rovnako ako Čína totiž priamo neodsúdila ruskú inváziu na Ukrajinu. India poskytuje humanitárnu pomoc Ukrajine, zároveň ale udržiava blízke vzťahy s Ruskom, od ktorého po uvalení európskych sankcií vo veľkom nakupuje ropu.


Ďalšie články