Masové protesty v Prahe vyvolali búrlivé reakcie a spory českých politikov

Predseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula kritizoval slová premiéra Petra Fialu (ODS) o demonštrantoch na Václavskom námestí. „Znevažovať všetkých účastníkov bez dôkazov som si už zažil v roku 2012 počas vlády ODS. Idete rovnako zlou cestou, pán premiér,“ napísal Středula na Twitteri.

Foto: Josef Stredula/Twitter Foto: Josef Stredula/Twitter

Český premiér Fiala totiž uviedol, že sobotňajšiu demonštráciu na Václavskom námestí zvolali sily, ktoré sa hlásia k proruskej orientácii, majú blízko k extrémnym pozíciám a sú proti záujmom Českej republiky. „Je jasné, že ruská propaganda a dezinformačné kampane sa objavujú na našom území opakovane a niekto im jednoducho podlieha,“ uviedol tiež premiér Fiala.

Dodal, že každý má právo vyjadriť svoje postoje a demonštrovať. „Interpretácie udalostí, ktoré som ja mal zatiaľ možnosť vidieť, ukazujú na silne proruské postoje, a podľa mňa to nezodpovedá tomu, čo sú záujmy Českej republiky a našich občanov,“ dodal.

Podľa predsedu Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Josefa Středulu však bola sobotňajšia demonštrácia predovšetkým výsledkom zlej práce vlády a obáv ľudí z budúcnosti. „Ak to vláda nepochopí a nezačne konať na ochranu ľudí a firiem, tak budú demonštrácie nielen pokračovať, ale naberú na sile,“ napísal Středula na Twitteri.

Znevažovať všetkých účastníkov bez dôkazov je podľa neho zlá cesta.

Sobotnú demonštráciu na Facebooku komentoval bývalý premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš. „Neprekvapuje ma, že proti Fialovej vláde demonštruje taký počet ľudí a nedivil by som sa, ani keby ich nabudúce dorazilo ešte viac. Jazdím posledných pár mesiacov po celej krajine a počujem, ako sú ľudia zúfalí a nahnevaní. Dúfam, že to vidia aj predsedovia Päťkoalície, ktorí sa po svojich prejavoch v Snemovni pri vyjadrovaní nedôvery vláde tak arogantne usmievali, ako to opozícii natreli. V parlamente majú väčšinu, tam to logicky vyhrali, v mestách a na uliciach však svojou aroganciou, neschopnosťou a bezradnosťou prehrávajú už dlho na celej čiare,“ napísal Babiš.

K demonštrácii sa na Twitteri vyjadrili aj ministri Vít Rakušan (STAN) a Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Obavy ľudí, ktorí prišli na Václavák, beriem vážne. Rozkol spoločnosti je jeden z cieľov hybridnej vojny, ktoré čelíme. Nesmieme ho dopustiť. Preto pracujeme na riešeniach, ktoré strach ľudí z budúcnosti zmiernia. Tie riešenia však neležia v príklone k Putinovmu Rusku, v tom sa s rečníkmi nezhodnem,“ napísal minister vnútra Rakušan na Twitteri.

„Situácia je dnes pre všetkých náročná, pre rodičov, samoživiteľky, seniorov, firmy, živnostníkov a ďalších, ktorí čelia súčasnej zložitej situácii, rozumiem ich obavám. Naša vláda robí konkrétne kroky, ako im nielen pomôcť, ale aj ako nájsť riešenie a súčasné vysoké ceny znížiť,“ uviedol na Twitteri minister práce a sociálnych vecí Jurečka.

„Občanov, ktorí zažívajú ťažké časy a boja sa, treba brať vážne a načúvať im,“ napísala na Twitteri predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Ak však od nás niekto očakáva príklon k zločinnému ruskému režimu, nedočká sa. Obdobie neslobody sme tu mali a je v záujme všetkých, aby sa nevrátilo,“ napísala tiež.

Aj minister Pavel Blažek (ODS) uviedol, že podľa neho na demonštráciu prišli ľudia, ktorí sa obávajú o budúcnosť. „Pred rokom by na akciu podobnú tej dnešnej prišlo tak tisíc ľudí. Tí prišli aj dnes. Neverím však, že tých ďalších 69-tisíc boli fanatickí putinovci. Boli to ľudia obávajúci sa budúcnosti. Berme ich vážne. Fakt nechcem, aby som mal vo svojej predpovedi zo Snemovne pravdu,“ napísal Blažek na Twitteri.

Protest s názvom Česká republika na 1. mieste bol spoločnou akciou organizácií, politických strán a občanov, ktorí nesúhlasia so súčasnou politikou a chcú zmenu. Na Václavskom námestí v Prahe sa v sobotu zišlo asi 70-tisíc ľudí.

Text vyšiel na portáli Echo24, uverejňujeme ho so súhlasom redakcie.


Ďalšie články