Vyzerá to na kolaps ruskej obrany po celej frontovej línii. Ukrajinská armáda je už v Kupjansku

AKTUALIZOVANÉ Ukrajinské sily obsadili západnú časť strategického mesta Kupjansk, ktoré je dôležitým dopravným uzlom a nachádza na rieke Oskil. Dokazujú to početné fotografie a zábery z miesta.

Kupjansk Ukrajinskí vojaci v Kupjansku. Foto: Twitter

Rusi mali zničiť mosty cez Oskil, aby tak zabránili Ukrajincom v ďalšom postupe. Bývalý minister obrany doneckých separatistov Igor Girkin však tvrdí, že Oskil je plytká rieka, ktorá „sa dá prekročiť takmer kdekoľvek“. Pre postupujúcich Ukrajincov by preto jej prekonanie nemalo byť problémom.

Proruskí blogeri v piatok konštatovali, že strata Kupjansku by bola katastrofou. Viacerí západní novinári a analytici sú rýchlosťou ukrajinského postupu prekvapení.

Kupiansk obsadili ruské invázne sily menej ako týždeň po začiatku ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine.

Ruskí vojenskí blogeri na sociálnych sieťach potvrdzujú ťažkú situáciu ruských jednotiek v Charkovskej oblasti. Všeobecne medzi nimi prevláda očakávanie, že ukrajinský postup sa najbližšie dni nezastaví. Najnovšie informácie hovoria, že ukrajinská armáda obsadila aj strategické mesto Izium. Rusi sa z neho stiahli, aby sa vyhli obkľúčeniu ukrajinskými vojskami.

Úspechy ukrajinskej ofenzívy už potvrdzujú aj ruské štátne médiá. Prokremeľský propagandista Vladimir Solovjov hovorí, že „situácia je ťažká“, ale treba to očakávať, keďže ide o „špeciálnu vojenskú operáciu“.

Podľa niektorých ruských aj ukrajinských zdrojov sa však malá časť ruských jednotiek po troch dňoch bojov stále bráni vo východnej časti mesta Balaklija. O jeho dobytí ukrajinská armáda informovala vo štvrtok. Viaceré videá ukazujú, že do Charkovskej oblasti sa presúvajú kolóny ruskej ťažkej techniky. Rusi na bojisko dopravujú posily aj vrtuľníkmi.

Ukrajinci však neútočia len v Charkovskej oblasti. Aktuálne zábery dokazujú, že ostreľované sú ruské vojská v Popasnej v Luhanskej oblasti. Toto mesto pritom Rusi dobyli v máji až po mesiacoch tvrdých bojov s Ukrajincami. Ozbrojené sily Ukrajiny tiež útočia v smere na Liman, ďalšie dôležité mesto, ktoré sa nachádza neďaleko Severodonecka, ktorý Rusi obsadili v júli.

Viacerí západní pozorovatelia hodnotia posledné hodiny ako kolaps ruskej obrannej línie na východe. Pomerne statická vyzerá byť situácia len na juhu v Chersonskej oblasti, kde je rovinatá step nevhodná pre útočníka a pomáha brániacim sa Rusom.


Ďalšie články