Rodina nemá alternatívu, uviedla maďarská prezidentka v Srbsku a oznámila vznik prorodinnej aliancie

Stavať, investovať a prosperovať má zmysel len vtedy, ak môžeme bohatstvo niekomu prenechať, myslí si maďarská prezidentka Katalin Nováková. V duchu tejto myšlienky preto predstavila nový prorodinný formát na úrovni hláv štátov.

305801090_624719182574565_2071813224050385420_n Katalin Nováková a Aleksandar Vučič v Belehrade 9. septembra 2022. Foto: Facebook

Maďarská prezidentka Katalin Nováková uskutočnila v piatok prvú oficiálnu návštevu Srbska, v rámci ktorej rokovala so svojím srbským náprotivkom Aleksandrom Vučičom a premiérkou Anou Brnabičovou. 

Nováková počas piatkového spoločného tlačového brífingu s prezidentom Vučicom v metropole Belehrad oznámila vytvorenie novej prorodinnej aliancie predstavenej ako Kruh prezidentov priateľských k rodine. 

„Stavať, investovať a prosperovať má zmysel len vtedy, ak máme niekoho, komu môžeme prenechať bohatstvo, ktoré sme vytvorili,“ povedala maďarská hlava štátu a pripomenula, že „dnes v Európe nie je jediná krajina, kde by sa rodilo dostatok detí“.

Prezident Vučič bol prvým, koho požiadala, aby sa k tejto novej iniciatíve pripojil. „Som rada, že aj v tomto sa na seba môžeme spoľahnúť. Rodina nemá alternatívu,“ dodala 45-ročná politička podľa webu Hungary Today.

Nováková pochválila srbského lídra za to, že ukázal, „aké dôležité sú preňho rodiny, ako človeka, aj ako prezidenta“. Podľa nej Vučič pracuje na tom, aby mladé rodiny plánujúce výchovu detí mohli získať v Srbsku podporu.

Podrobnosti o tom, čo bude úlohou novej aliancie a kto ďalší by sa k nej mal pripojiť nie sú známe. Možno však očakávať, že ďalšie pozvánky budú smerovať do konzervatívnejších štátov strednej Európy.

Nie je prekvapením, že podnet tohto druhu vzišiel práve z Maďarska, keďže vďaka sérii prorodinných opatrení je štátom, v ktorom miera pôrodnosti od roku 2010 vzrástla spomedzi zoskupenia V4 najviac a to z 1,25 dieťaťa na ženu na 1,55. Očakávania sa však úplne nenaplnili.


Ďalšie články