Naď: Po dnešku som úplne presvedčený, že Žilinka je priamy nástroj ruskej propagandy

AKTUALIZOVANÉ Polícia upozorňuje na informácie o zničení cintorína vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji, ktoré šíri ruské veľvyslanectvo na Slovensku. Označila ich za hoax. Generálny prokurátor Maroš Žilinka chce situácii preveriť, minister obrany Jaroslav Naď ho označuje za nástroj ruskej propagandy.

Schôdza vlády SR Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) počas brífingu po 76. rokovaní vlády SR v Bratislave v stredu 20. apríla 2022. Foto: Martin Baumann/TASR

Tvrdenie o hroboch odmieta ako nepravdivé aj starosta. Generálny prokurátor Maroš Žilinka avizoval, že zásah do hrobových miest sa prešetrí.

„Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Igor Bratčikov klame ohľadom situácie na cintoríne vojakov Ruskej cárskej armády v obci Ladomirová v Prešovskom kraji. Vďaka absolútnym klamstvám vystavil starostu obce Ladomirová vyhrážkam, ako ho niekto zavraždí,“ uviedla polícia na sociálnej sieti.

Ruská ambasáda zverejnila, že hroby dal starosta bagrom zrovnať so zemou, a že preto posiela diplomatickú nótu slovenskému rezortu diplomacie.

„Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú,“ reagoval starosta Vladislav Cuper na webe obce s tým, že sa snažia aj o jeho obnovu.

Žilinka chce situáciu preveriť, Naď hovorí o ruskej propagande

Generálny prokurátor chce situáciu s cintorínom preveriť. „Po rozsiahlej generálnej rekonštrukcii vykonanej v roku 2014 bol vojnový cintorín obnovený, k starostlivosti o stav a udržiavanie hrobov vojakov však neznámy páchateľ pristúpil hanebným a neakceptovateľným spôsobom, ktorý nemôže zo strany orgánov činných v trestnom konaní ostať nepovšimnutý,“ napísal Žilinka na sociálnej sieti. Konanie označil za hodné morálneho odsúdenia.

„Po jeho dnešnom statuse však ja osobne už som úplne presvedčený, že náš generálny prokurátor je priamym nástrojom ruskej propagandy, ktorého kroky našej krajine veľmi ubližujú,“ reagoval na Žilinkove slová minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO)

Generálna prokuratúra sa voči tvrdeniam ministra obrany ostro ohradila. „Generálna prokuratúra dôrazne odmieta podsúvanie politického naratívu, ktorý nemá nič spoločné s úradným postupom vyplývajúcim prokuratúre zo zákona,“ uviedla v stanovisku jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

Podotkla, že orgány prokuratúry konajú v danej veci z úradnej povinnosti. „Vzhľadom na charakter a povahu podozrenia je potrebné objektívne, zdôrazňujeme objektívne, prešetriť vec z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku,“ doplnila.

https://standard.sk/248999/generalna-prokuratura-sa-ostro-ohradzuje-voci-obvineniam-zo-sirenia-proruskej-propagandy/

(tasr)


Ďalšie články