Film Slobodní prichádza do kín

"Príbeh Krčméryho a Jukla patrí nám všetkým."

Premiéra filmu Slobodní. Foto: Barbora Girmanová Premiéra filmu Slobodní. Foto: Barbora Girmanová

„Nosiť v sebe silný príbeh o tak krásnych ľuďoch nebolo ľahké. To platí, kým si to človek necháva pre seba. Ľahké a príjemné sa to stalo až dnes, keď sme sa konečne mohli podeliť o tento príbeh s ostatnými. Kinosála bola plná a na konci filmu zaznel dlhý potlesk, ku ktorému sme sa pridali aj my zo štábu, lebo patril Silvovi Krčmérymu a Vladovi Juklovi za celý ich život a za všetko, čo pre nás urobili. Nám dnes naozaj odľahlo, lebo už si to nemusíme nechávať pre seba a tešíme sa, že film začína žiť vlastným životom a že títo nenápadní hrdinovia vychádzajú na svetlo… Ten ich príbeh patrí nám všetkým a odteraz si ho môže nájsť každý, kto bude chcieť. Alebo možno aj on si nájde vás,“ povedal režisér filmu Slavomír Zrebný po slávnostnej premiére v Kine Lumière v Bratislave.

Od 15. septembra nasledujú premietania filmu po celom Slovensku, zoznam aktuálnych projekcií nájdete TU

Tvorcovia plánujú aj špeciálne uvedenia filmu s diskusiami vo viacerých mestách a taktiež premietania na školách.

Na premiére sa zúčastnil aj predseda vlády Eduard Heger s manželkou, biskupi Jozef Haľko a František Rábek, František Mikloško, predstavení rehoľných spoločenstiev, zástupcovia kresťanských inštitúcií, rodina a priatelia hlavných protagonistov, tvorcovia filmu, ale aj mnoho známych tvárí verejného a kultúrneho života.

Foto: Barbora Girmanová

Film Slobodní ponúka inšpiratívny príbeh priateľstva „generálov tajnej cirkvi“ Silvestra Krčméryho a Vladimíra Jukla, ktorí zohrali významnú úlohu v boji proti totalite v Československu. Príbeh kresťanského disentu na pozadí dejín 20. storočia na Slovensku nakrútil režisér Slavomír Zrebný.

Viac informácií o filme nájdete na: www.filmslobodni.sk 

Premiéra filmu Slobodní. Foto: Barbora Girmanová


Ďalšie články