Mobilizácia v Rusku: Naď si myslí, že Putina zvrhnú

Minister obrany Jaroslav Naď si myslí, že mobilizácia povedie k zvrhnutiu Vladimira Putina.

Jaroslav Naď. Foto: Lukáš Grinaj/TASR Jaroslav Naď. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

„Musí si uvedomiť jednu vec. Tým, že začne povolávať synov ruských matiek, dostane sa do veľmi ťažkej situácie a predpokladám, že sa to skončí tým, že bude zvrhnutý ako prezident Ruskej federácie,“ povedal o Putinovi minister obrany počas návštevy Južnej Kórey.

Naď sa zároveň vyslovil za pokračovanie vojenskej pomoci Ukrajine. „Pretože Ukrajina sa bráni pred agresorom od 24. februára. Predpokladám, že tak bude robiť aj naďalej a je úspešná,“ povedal s tým, že Putin stráca nervy a možnosti. Verí, že si to uvedomia aj ľudia v Rusku.

Minister obrany predtým na sociálnej sieti konštatoval, že nové „ruské“ územie bude Kremeľ po referendách brániť „všetkou dostupnou silou“ a podpora Západu ukrajinskej ofenzívy na tomto novom ruskom území bude „útokom na Rusko“.

„Putin si takto vytvára podmienky pre vydieranie Západu jadrovým útokom,“ poznamenal Naď s tým, že nejde o prevratný vývoj.

„Podobný scenár už Putin avizoval v prejave 25. februára 2022. Jeho vyhrážky už vtedy boli prípravou pre ústupovú cestu, na ktorej po šiestich mesiacoch vojny fakticky je. Teraz došlo k jej ‚politickému‘ potvrdeniu,“ dodal na sociálnej sieti.

Kto chce v Rusku bojovať?

Sociológ Greg Judin konštatuje, že ohľadom postojov k vojne existujú v Rusku tri skupiny ľudí. Radikáli tvoriaci 15 až 25 percent, ktorí vojnu nadšene podporujú a tvoria väčšinu dobrovoľníkov, ktorí sa do nej hlásia. Na opačnej strane spektra sú disidenti, ktorí sú principiálne proti vojne a z celej situácie sú v depresiách. Kým sa im osobne nič nedeje, nebudú podľa Judina proti vojne protestovať. Mobilizácia by však toto zmenila a je ťažké predvídať, že aké by to malo následky.

Pred všeobecnou mobilizáciou varoval aj jeden z bývalých veliteľov doneckých separatistov Alexandr Chodakovskij. Niekdajší veliteľ ukrajinskej špeciálnej jednotky Alfa a veterán prvej vojny v Donbase na sociálnej sieti Telegram konštatoval, že problém ruskej armády nie je až tak v nedostatku vojakov, ale predovšetkým v ich lajdáckom využití. Spomína napríklad nedostatočný prieskum a slabiny v elektronickom boji: „Hlavný problém, ktorý mám, je, že niekedy nedokážem zachytiť miesta, z ktorých nás protivník ostreľuje… Ako mi tu pomôže ďalšia pechota?“ 

Chodakovskij sa preto prikláňa k čiastočnej mobilizácii dobrovoľníkov a ľudí s vojenskými skúsenosťami. „Ak ale raz začnete so všeobecnou mobilizáciou, stanú sa veci, o ktorých sa vám ani nesnívalo. Bude to ohromná rana pre krajinu, z ktorej sa nespamätá,“ uzatvára.

Čiastočná mobilizácia

Rusko zatiaľ podľa vyjadrení Putina a ministra obrany Sergeja Šojgua pristupuje len k čiastočnej mobilizácii, ktorá sa má zatiaľ týkať 300-tisíc záložníkov. Podľa Šojgua tento počet tvorí len 1,1 percenta z 25 miliónov mužov, ktorí by mohli byť povolaní do armády.


Ďalšie články