Maďarský šéf Valného zhromaždenia OSN prekvapil prechodom do ruštiny  

Predseda 77. Valného zhromaždenia OSN maďarský diplomat Csaba Kőrösi počas utorňajšieho otváracieho príhovoru predniesol časť svojho prejavu v ruštine.

Csaba Kőrösi

Prevažná časť Kőrösiho prejavu zaznela v anglickom jazyku. Prechod do ruštiny údajne nikto nečakal. Informovali o tom viaceré médiá vrátane spravodajského portálu gazeta.ru.

„Inflácia je medzitým na najvyššej úrovni za posledných 40 rokov. Štvrtina svetovej populácie žije v oblastiach zmietaných konfliktmi, bojmi a politickou nestabilitou. Len málokedy bolo násilie na celom svete také brutálne,“ uviedol v ruštine maďarský diplomat.

https://www.youtube.com/watch?v=NK-4U4VjBbU&ab_channel=%D0%92%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%9A%D1%80%D1%8B%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%8C

Ako poznamenal portál topwar.ru, prechod do ruštiny spôsobil určitý zmätok s prekladom. Zrejme nie všetci tlmočníci dostali informáciu, že zástupca maďarskej delegácie bude hovoriť viacerými jazykmi. Samotná maďarská delegácia situáciu vysvetlila tým, že diplomat používal všetky úradné jazyky OSN vrátane ruštiny, ktorá je plnohodnotným úradným jazykom OSN.

Ako uvádza portál news.un.org, Kőrösi sa narodil v roku 1958. Je absolventom Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO). Pôsobil ako stály predstaviteľ Maďarska pri OSN. Ako diplomat pôsobil aj v Líbyi, Spojených arabských emirátoch, Izraeli a Grécku. Hovorí po anglicky, arabsky, francúzsky a rusky.

Podľa portálu news.un.org Kőrösi ďalej vo svojom prejave nazval súčasnosť „najvýznamnejším momentom posledných štyroch desaťročí“ a vyzval na „riešenia prostredníctvom solidarity, udržateľnosti a vedy“.

Kőrösi uviedol, že zmena klímy vyvolala vlny horúčav, záplavy a suchá, zatiaľ čo neudržateľná spotreba a výroba zanechali v našom prostredí jazvy.

„Zdá sa, že žijeme v permanentnom stave humanitárnej núdze,“ povedal a poukázal na to, že viac ako 300 miliónov ľudí naliehavo potrebuje pomoc a ochranu, čo je od januára nárast o desať percent, a že zmena klímy, pandémia COVID-19 a konflikty posunuli globálny hlad na „alarmujúce úrovne“.

Vyjadril sa aj k vojne na Ukrajine. „Kto by si bol pomyslel, že sa vojna vráti do Európy? Že by sa jadrová hrozba vrátila do politického diškurzu na urovnanie sporu so svojím susedom?“ pýtal sa maďarský diplomat, pričom poznamenal, že 203 dní po prijatí rezolúcie OSN odsudzujúcej ruskú vojenskú agresiu proti Ukrajine krviprelievanie pokračuje.

Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku sa po dvoch rokoch koronavírusovej pandémie zišlo zhruba 150 lídrov z celého sveta. S prejavom vystúpila už aj prezidentka SR Zuzana Čaputová.


Ďalšie články