V Bielorusku prepustili z väzenia novinára Rádia Slobodná Európa

Rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) nedávno oznámila, že v Bielorusku po deviatich mesiacoch väzenia prepustili jedného z jej tamojších spravodajcov Aleha Hruzdziloviča.

Aleh Hruzdzilovič. Foto: Twitter Aleh Hruzdzilovič. Foto: Twitter

Spojené štáty, ktoré túto stanicu finančne podporujú, prepustenie novinára a niekoľkých ďalších politických väzňov privítali. Minsk však zároveň v nedeľu vyzvali, aby prepustil aj stovky ďalších, informuje agentúra AFP.

„Hoci prepustenie týchto politických väzňov je krokom správnym smerom, za mrežami v Bielorusku ešte stále zostáva príliš veľa politických väzňov,“ povedal hovorca amerického Štátneho departmentu Ned Price. „Vyzývame na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov,“ dodal.

Spomínaného spravodajcu RFE/RL, 63-ročného Hruzdziloviča, zatkli za údajnú účasť na zmienených protivládnych protestoch. On sám vznesené obvinenia popiera s tým, že sa na protestoch zúčastnil len ako spravodajca.

Stanica RFE/RL, ktorú financuje americký Kongres informovala, že v Bielorusku sú naďalej väznení ďalší dvaja z je novinárov Ihar Losik and Andrej Kuznečyk.

(tasr)


Ďalšie články