Katolícka cirkev je dokonalá diktatúra a tyrania, vyhlásil prezident Nikaraguy

Koľko hlasov si ty, biskup, získal od obyvateľstva, aby si bol vymenovaný? Tak sa ohradil prezident Daniel Ortega voči kritike nedemokratických metód svojej vlády, čím vystupňoval útoky na cirkev.

Daniel Ortega Saavedra, prezident Nikaraguy. Foto: Youtube Daniel Ortega Saavedra, prezident Nikaraguy. Foto: Youtube

„V katolíckej cirkvi je všetko nariadené, je to dokonalá diktatúra, dokonalá tyrania… Kto volí kňazov, kto volí biskupov, kto volí pápeža, kardinálov, koľkými hlasmi, kto im ich dáva?“

Túto otázku sa opýtal prezident Nikaraguy Daniel Ortega Saavedra v prejave pre policajtov.

„Ak majú byť demokratickí, nech začnú katolíci voliť – hlasom – pápeža, kardinálov, biskupov,“ apeloval politik, ktorého kritizujú pre neslobodné voľby, zatýkanie členov opozície a občianskej spoločnosti, ako aj oklieštenie nezávislých médií a pre obmedzovanie náboženskej slobody.

„Akým právom hovoria o demokracii? Koľko hlasov si ty, biskup, získal od obyvateľstva, aby si bol vymenovaný za biskupa?“ spýtal sa Daniel Ortega.

„Biskupov menuje niekto, koho nezvolil ľud, ale skupina kardinálov,“ vysvetlil prezident s odkazom na spôsob voľby pápeža, ktorého volia kardináli do 80 rokov medzi sebou v takzvanom konkláve.

„Povedal by som Jeho Svätosti, pápežovi, pri všetkej úcte, (a) predstaviteľom katolíckej cirkvi: Som katolík. Ako katolík sa necítim byť zastúpený a necítim sa byť zastúpený pre všetko, čo vieme o hrozných dejinách, ale aj preto, že ho [pápeža, pozn. red.] počujeme hovoriť o demokracii a oni ju nepraktizujú,“ bránil sa nepriamo prvý muž Nikaraguy.

https://standard.sk/233217/nikaragua-pritvrdzuje-po-vyhosteni-papezovho-vyslanca-a-misionarok-lasky-rusi-katolicke-radia/

Ortega zintenzívňuje kritiku a útoky na cirkev

Hlava stredoamerického štátu tým nepriamo reagovala na kritiku nedemokratických a diktátorských metód jeho vlády zo strany rôznych organizácií i štátov. Ortegove zásahy proti katolíckej cirkvi sa zintenzívnili po nepokojoch v roku 2018, ktoré potlačili silové zložky. Vláda označila protesty za „neúspešný puč“ a kňazov, ktorí sa snažili počas protestov o rokovania, nazvala farizejmi. Biskupov obvinila, že sú súčasťou opozičného plánu na zvrhnutie prezidenta.

„Koľko ignorancie, koľko klamstiev a koľko cynizmu! Diktátor dáva lekcie o demokracii; niekto, kto nelegitímne vykonáva moc a kritizuje autoritu, ktorú dal Ježiš svojej cirkvi; niekto, kto je ateista a narieka, že sa necíti byť zastupovaný cirkvou,“ reagoval nikaragujský biskup Silvio Báez Ortega, ktorý žije v exile v USA.

Latinskoamerický politik kritizoval aj amerického diplomata Briana Nicholsa, ktorý podľa jeho slov „stále šteká proti Kube, Venezuele a Nikarague“. Ortega ho nazval „úbohý černoch“ s „psou hlavou“, ktorý „žiada (oslobodenie) politických väzňov“.

Kontroverzný prezident Nikaraguy tento rok vyhostil apoštolského nuncia, teda pápežovho veľvyslanca, neskôr rehoľné sestry Misionárky lásky spolu s ďalšími neziskovými organizáciami. V auguste polícia zadržala biskupa Rolanda Álvareza z diecézy Matagalpa, kde krátko predtým zrušili katolícke rozhlasové stanice. Preláta obvinili z organizácie násilných skupín, z podnecovania k nenávisti voči obyvateľstvu, ako aj z vytvárania atmosféry úzkosti a neporiadku s cieľom destabilizovať štát a zaútočiť na ústavné orgány.

Daniel Ortega Saavedra bol prezident koncom 80. rokov 20. storočia a opäť ho zvolili v roku 2006. Najmä od roku 2018 pritvrdil voči opozícii a zvlášť proti cirkvi.


Ďalšie články