Metro v Poprade? Bilbord kandidátky na primátorku mesta zabáva internet

Kandidátka na primátorku Popradu Angela Františková sa v rámci predvolebnej kampane pohráva s myšlienkou výstavby metra vo svojom meste.

františková Foto: FB/Zomri

„Metro v Poprade?“ stojí otázka na jej modro-bielom bilborde, ktorý už medzičasom umiestnili v uliciach a ktorého zábery sa v posmešnom kontexte masovo objavujú na sociálnych sieťach.

Podľa regionálneho webu poprad.dnes24.sk sa však zmienka o metre v Poprade vo volebnom programe kandidátky Františkovej nenachádza.

„Áno, ide o mnou platený bilbord, ktorý je súčasťou predvolebnej kampane. Je to otázka pre verejnosť, tak ako existujú ďalšie nezodpovedané otázky, napr. Stavebný pozemok v širšom centre Popradu za 15,50 eura? Ja sa pýtam, očakávam odpovede občanov: Áno/Nie,“ komentovala pre poprad.dnes24.sk.

Pripomeňme, že Poprad nie je ani len krajským mestom a od praktickej výstavby metra má extrémne ďaleko aj Bratislava, ktorá je zhruba desaťnásobne ľudnatejšia, keďže magistrát hlavného mesta v rámci MHD skôr stavil na električkovú dopravu.

Výstavba metra v mestách ako Poprad s asi 50-tisíc obyvateľmi nemá obdobu ani v najrozvinutejších krajinách sveta. Vôbec najmenšie mesto so systémom metra je Lausanne vo Švajčiarsku. Lausanne má však takmer 140-tisíc obyvateľov, ide teda o takmer trikrát ľudnatejšie a neporovnateľne bohatšie sídlo.

Možno ešte viac ako sama úvaha o metre je pozoruhodnejšia skutočnosť, že Františková na svoj bilbord ani nepoužila ilustračný obrázok súpravy metra, ale zobrazila vysokorýchlostný vlak Bombardier ZEFIRO. Ten môže v závislosti od typu dosahovať tempo až 400 kilometrov za hodinu.


Ďalšie články