Kultúrne tipy: Premiéra opery Carmen v SND a výstava svetovej kozmonautiky

Prehľad kultúrnych podujatí, filmov a divadelných predstavení, ktoré sa oplatí vidieť.

annunziata_vestri_luis_chapa Opera Carmen. Foto: Marek Olbrzymek/SND

Cosmos Discovery

Svetová výstava Cosmos Discovery otvorí záujemcom svoje brány od 1. októbra v budove Incheby v Bratislave. Podujatie predstavuje najdôležitejšie míľniky novodobého výskumu vesmíru od prvopočiatkov vesmírnych letov až po najnovšie plánované projekty.

Foto: Cosmos Discovery Bratislava/FB

Pripravené sú rôzne exponáty, ako je vesmírna stanica, ruský Sputnik či americká raketa Mercury. Podujatie vznikalo v spolupráci s NASA.


Pozlátená socha Archanjela Michala. Foto: TASR/Dano Veselský

Vyloženie Archanjela Michala na Michalskú vežu

Po čase sa opäť socha Archanjela Michala vracia späť na bratislavskú Michalskú vežu. V jeho hlave sa zároveň umiestni aj takzvaná časová schránka doplnená o nový obsah. Jej súčasťou bude medená škatuľka s relikviami svätcov. Sú to svätí Honestus, Valent, Félix, Celestína, Deodata, Kandida, Valentína, Inocent a Kristína.

V časovej schránke sa nachádza pamätná listina z roku 1758 informujúca o rekonštrukcii, prestavbe a umiestnení dvoch zvonov do veže. Je tam tiež dokument od zhotoviteľov krovu z roku 1758 a list od tesárskeho majstra z roku 1845. 

V schránke je aj poézia dvoch súčasných autorov Mily Haugovej a Ivana Štrpku. V nedeľu 2. októbra sa uskutoční slávnostný sprievod od Starej radnice k Michalskej bráne. Konať sa bude aj sprievodný program, ktorý sa začne na poludnie. Viac o časovej schránke sa dočítate v článku Michala Augustoviča.


Carmen

V piatok bude mať v Slovenskom národnom divadle premiéru opera Georgesa Bizeta – Carmen. Ide o jedno z najznámejších diel svetového operného repertoáru. Operu v štyroch dejstvách vo francúzskom jazyku si budú môcť diváci vychutnať so slovenskými i anglickými titulkami.

Opera Carmen. Foto: Slovenské národné divadlo/FB

Silný príbeh o sile ľudských vášní je okorenený temperamentnými i dojímavými melódiami a strhujúcimi rytmami. V novej inscenácii režiséra Lubora Cukra sa však skrýva viac ako len príbeh o prelietavej láske. V októbri sa bude na doskách SND Carmen uvádzať trikrát. Ďalšie predstavenia sú pripravené až v decembri.


Foto: See How They Run/FB

Vražda v divadle

Premiéru mala tento týždeň v slovenských kinách kriminálna komédia Vražda v divadle. Jej režisérom je debutujúci Brit Tom George. Príbeh sa odohráva v 50. rokoch 20. storočia. V londýnskom divadle sa už dlho hrá obľúbené predstavenie Pasca na myši. Autori projektu dostali dokonca ponuku, aby sa hra dostala aj na filmové plátna.

Za úlohu to dostane arogantný americký režisér Leo. Má to však podmienku, že hra sa nemôže sfilmovať skôr ako šesť mesiacov po derniére divadelného predstavenia. Sľubne sa rozvíjajúci príbeh sa však skomplikuje v momente, keď v divadle nájdu mŕtvolu. Prípad prichádza vyriešiť skúsený, no cynický detektív Stoppard a jeho nová posila, mladá nadšená policajtka Stalkerová. Snímku Vražda v divadle nájdete vo všetkých slovenských kinách.


Ďalšie články