Mobilizačná fraška v Rusku? Nebuďme ako Putin, ktorý uveril vlastnej propagande, varuje analytik

Po tom, čo šéf Kremľa Vladimir Putin spustil čiastočnú mobilizáciu, objavili sa na internete vtipné videá s opitými odvedencami, ale aj správy o nedostatočnom výcviku mužov. Zaznievali slová ako fiasko či fraška. Český bezpečnostný expert Jan Ludvík však varuje, aby sme neboli ako Putin, ktorý uveril vlastnej propagande.

Ruský vojak na Ukrajine. Foto: Twitter Ruský vojak na Ukrajine. Foto: Twitter

Ludvík, ktorý pôsobí na Katedre bezpečnostných štúdií na Inštitúte politologických štúdií Fakulty sociálnych vied Karlovej univerzity, zdieľal na svojom twitterovom účte tvít ruskej blogerky Natalie, známej na sociálnych sieťach ako Natasha from Russia, pričom napísal:

„Dobre popísané s dôležitou pointou. Vladimir Putin uveril vlastnej propagande, že Ukrajina nie je štát a nebude sa brániť. Doplatil na to. Nebuďme ako Vladimir Putin.“

https://twitter.com/nuclearJan/status/1575437043236306946

Petrohradčanka Natalia verejne vystupuje proti vojne na Ukrajine. Tvrdí, že Putin nie je Boh, že v skutočnosti nekontroluje ani dianie za Uralom.

Vo svojom príspevku k mobilizácii pripomína, že „celý Twitter si robí srandu z toho, že mobilizovaní Rusi sú opití, bez vybavenia a výcviku“.

„Všetci sa smejú, ale ja to vidím znepokojivo, pretože sa môžete stať obeťou svojej propagandy (viem, ako to je, som Ruska). Dovoľte mi, aby som vám to ukázala.“

https://twitter.com/natashasrussia/status/1575266861238960128

Natalia zverejnila video s hrdzavými útočnými puškami, ktoré vyvolalo na ruskom internete doslova hystériu. „Bola to len jedna krabica, do ktorej vnikla voda,“ uviedla s tým, že zbrane boli, „samozrejme, okamžite vymenené“. V ďalšom videu ukázala, čo vojaci napokon dostali.

https://twitter.com/natashasrussia/status/1575266958328594435

Píše aj o jedle pre vojakov. Záleží to podľa nej od miesta. „Vidíme hrozné miesta, ale aj mnohé s normálnym jedlom.“

Čo sa týka videí s opitými mužmi, „boli aj takí z Ďalekého východu, Buriatska. A práve teraz prichádzajú správy, že ich poslali späť domov“.

Pokiaľ ide o vybavenie, približuje Natalia, tak všetko závisí od toho, „ako miestne úrady kradli (alebo nekradli). Ľudia sú vybavení a tí, ktorí nie sú, tých vybavia ľudia“.

Ľudia sa podľa nej skutočne organizujú a niekedy vyzbierajú „abnormálne“ sumy peňazí, aby si kúpili všetko potrebné. Komunity riadia nacionalisti alebo pravicové skupiny.

„Zachytila som priamy prenos chlapíka z môjho mesta, ktorý od februára bojuje na Donbase. A v jeho LIVE sú ľudia, ktorí sú už zmobilizovaní. Každý hovorí takmer rovnaké príbehy, teda že existujú problémy, ale rýchlo sa vyriešia. Hovorí, že ich je viac ako 1 500, nikto sa nebojí. Cvičia ich oveľa lepšie ako predtým a strávia tam mesiac. Všetci to berú vážne,“ píše blogerka.

https://twitter.com/natashasrussia/status/1575267141045161985

Taktiež ženy podľa nej hovoria o hrozných príbehoch, ktoré majú od svojich mobilizovaných mužov, ale priznávajú, že keď oslovia úrady a „zverejnia to, veci sa menia a napravujú“.

Podľa Natalie je však najzaujímavejšia vec z priameho prenosu zmieneného chlapíka tá, keď hovorí ako „práve teraz skutočne potrebujú podporu (ľudské zdroje) a že im o krátky čas sľúbili viac ako 500-tisíc (do jedného mesiaca?)“.

Blogerka Natalia v závere svojho príspevku vyzýva: „Takže chlapci, prosím, prestaňte sa smiať a skúste si zachovať chladnú hlavu. Kremeľ si tiež myslel, že do troch dní dobyje Kyjev. A stal sa obeťou vlastnej propagandy. Neopakujte tie isté chyby. Na dnes koniec.“

Ruský telegramový kanál WarJournal [Z] sa zas vyjadril k videu, na ktorom sa mobilizovaní Rusi z Permského kraja sťažujú, že ich nechali trčať na poli a bez jedla, údajne v ruskej Sverdlovskej oblasti.

„Nikto ich neopustil, práve dorazil obrovský konvoj s mobilizovanými, chce to čas,“ uvádza WarJournal.

„Nemyslite si, že niekoho ospravedlňujeme, nie je to tak, vždy sme za rozumnú kritiku. Navyše, vieme o problémoch vo vojenskej jednotke: v kasárňach nie je voda. S tými, ktorí prišli pred 5 – 6 dňami, pokiaľ vieme, sa doteraz žiadny výcvik nekonal. Vieme, čo mobilizovaní celý ten čas robili – mierne povedané nič. Zvyšok nepríjemných detailov bude vynechaný. Bolo by pekné, keby sa situácia čo najskôr zmenila mimoriadne pozitívnym smerom. Armáda potrebuje dobre vycvičených bojovníkov,“ dodal WarJournal. 

https://standard.sk/253514/predstava-o-mobilizacnom-fiasku-je-skreslena-mnohi-rusi-narukovali-s-odhodlanim/


Ďalšie články