Ruský miliardár: Západ nepochopil, čo skutočne znamená anexia. Rozhodnutie nebude možné desaťročia zvrátiť

Podľa ruského miliardára Andreja Melničenka nebude možné s anektovanými územiami na východe Ukrajiny pohnúť minimálne najbližšie desaťročia. A to ani po nahradení Vladimira Putina vo vedení ruského štátu.

EwpdL5eUcAEr6nU Andrej Melničenko. Foto: Twitter/Market news

Ruský priemyselník tvrdí, že ruská anexia je veľmi vážna vec, ktorej dôsledkom Západ ešte úplne nerozumie. „Západ ešte nepochopil, čo to vlastne znamená. Len čo (územie) získate, nebude možné to zmeniť. Ani Putinom, ani jeho nástupcami na ďalších 30 alebo 40 rokov. Znamenalo by to mať kvalifikovanú väčšinu v oboch zákonodarných komorách a to si myslím, že nie je možné,“ uviedol Melničenko v rozhovore pre taliansky server Corriere della Sera, o ktorom informoval portál Echo24.

Melničenko spochybnil aj predstavu, či želanie niektorých západných predstaviteľov o tom, že výmenou alebo odstránením Putina sa problém vyrieši. „Na Západe panuje predstava, že v Rusku o všetkom rozhoduje Putin a že všetky problémy, predovšetkým tie bezpečnostné, sa vyriešia hneď, ako dôjde k zmene režimu. Je to naivná a nebezpečná predstava,“ povedal. Zastáva názor, že všetky relevantné politické sily v Rusku, či už komunisti, nacionalisti, alebo centristi, by k zrušeniu anexie nikdy nepristúpili, obzvlášť nie pod vonkajším tlakom.

Melničenko si tiež myslí, že politika izolácie a ekonomického nátlaku proti Rusku je kontraproduktívna. „Ešte nebezpečnejšia je predstava, že izolácia a ekonomický tlak na Rusko môžu urobiť svet bezpečnejším miestom,“ vyjadril sa.

Za rovnako kontraproduktívne označil aj sankcie namierené voči jednotlivým ruským občanom, ktorým čelí aj on sám. Cieľom podporovateľov týchto sankcií má byť, aby Rusi obrátili hnev na svojich vodcov, ktorí obmedzenia v konečnom dôsledku svojimi činmi spôsobili.

Melničenko sa však domnieva, že sankcie dosiahnu presný opak. „Jediné, čo môže táto politika priniesť, je všeobecný konsenzus v Rusku, že prebiehajúci konflikt je skutočne bojom medzi Západom a všetkým, čo Rusko predstavuje, bojom o prežitie, ktorý si vyžaduje zomknutie celej ruskej spoločnosti,” povedal pre talianske ľavicové noviny.

Putin nemal na výber

Podľa Melničenka uskutočnilo Rusko na čele s Putinom referendá a následnú anexiu okupovaných území preto, lebo už nemalo na výber. To isté platí aj o vyhlásení čiastočnej mobilizácie. „Prezident to urobil, pretože nemal na výber. Spojené štáty nie sú ochotné dosiahnuť všeobecnú dohodu o bezpečnosti v Európe,” povedal Melničenko. „Mobilizácia upraví rovnováhu vojenských spôsobilostí,” dodal.

Ruský miliardár je toho názoru, že 24. februára sme vstúpili do novej doby a že sa skončil starý svetový poriadok. „Svet, v ktorom sme žili po rozpade sovietskeho bloku, sa skončil. To, čo sme zažili, nebol len začiatok občianskej vojny medzi dvoma bratskými národmi, ale silný tektonický posun schopný rozdeliť svet, ktorého dôsledky pocítia miliardy ľudí, ktorí s týmto konfliktom nemajú nič spoločné,” vyjadril sa Melničenko.

„Myslím si, že sa objaví nový svetový poriadok, ktorý prinesie nové príležitosti,” pokračoval. „Rusko-ukrajinský konflikt je malým prvkom niečoho oveľa väčšieho, čo sa práve objavuje. Táto kríza nám určite prinesie nový svet,” dodal na záver.

Putin podporu nestratí, ale nemá situáciu úplne pod kontrolou

Aj napriek dlho očakávanému vyhláseniu čiastočnej mobilizácie a následným protestom si Melničenko nemyslí, že Putinova popularita výrazne klesne. „Ruská spoločnosť sa rýchlo prispôsobí novej realite,” povedal na margo prezidentovej obľúbenosti.

Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Navzdory Putinovej popularite či západným predstavám o všemocnom diktátorovi Melničenko vysvetľuje, že Putin nemá všetko vo svojich rukách. „Rusko je obrovská krajina. Putin má podporu väčšiny obyvateľov aj najväčšej politickej strany. Takže áno, na jednej strane má kontrolu: ak prijme rozhodnutie, je vykonané. Ale na druhej strane neexistuje skutočná politická konkurencia a exekutíva sa nemusí zodpovedať spoločnosti. To znamená, že meradlom úspechu administrátora je kvalita vykonania pokynov prichádzajúcich zhora a prejav bezvýhradnej lojality ku každej iniciatíve spojenej s menom prezidenta. Súčasná trieda byrokratov však nie je nijako zvlášť schopná a postupom času sa objavili rôzne centrá, ktoré si privlastnili právo konať v mene prezidenta. Putin je človek a nemá nad týmto chaosom kontrolu, to jednoducho nie je možné. Výsledkom je, že v obdobiach nestability existuje nebezpečenstvo, že tento typ riadenia môže spôsobiť katastrofické udalosti. Prezident nemá príležitosť tento administratívny model výrazne zmeniť,“ uviedol.

Kto je Melničenko

Andrej Melničenko je ruský miliardár, ktorého majetok odhadol magazín Forbes na 19 miliárd eur. V súčasnosti býva v Dubaji, keďže na neho Európska únia uvalila sankcie. Má byť údajne v kruhu blízkych spolupracovníkov prezidenta Putina.

Melničenko to však odmieta s tým, že s Putinom sa osobne nepozná a videl ho vždy len v spoločnosti iných podnikateľov.

Rovnako odmieta označenie oligarcha, keďže tvrdí, že na ruskú politiku vplyv nikdy nemal a ku svojmu majetku sa dostal bez politických konexií počas privatizácie.

Talianske úrady, kde predtým žil, mu po začatí invázie zabavili luxusnú jachtu. Označil to za účelový a populistický krok, ktorý úrady urobili len preto, lebo „ak vezmete ruskému oligarchovi podporujúcemu Putina luxusnú jachtu, 95 percentám voličov sa to bude páčiť“.


Ďalšie články