Maďari nemusia až tri roky platiť za plyn, Gazprom pri nich urobil výnimku

Ruský energetický gigant Gazprom umožní Maďarsku v prípade potreby odložiť platby za zemný plyn, pretože prudký nárast importu ohrozuje už aj tak našponovaný rozpočet krajiny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó sa zdravia počas stretnutia v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN. Foto: FB Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó sa zdravia počas stretnutia v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN. Foto: FB

Maďarské ministerstvo pre hospodársky rozvoj v tejto súvislosti oznámilo, že štát získal trojročný odklad splatnosti faktúr za plyn, ktoré by za bežných okolností mali byť splatné v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov.

Rezort ďalej spresnil, že pri cene tristo eur za megawatthodinu by to predstavovalo sumu 3,5 až 4,5 miliardy eur. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Gazprom konkrétne uzavrel dohodu s maďarskou štátnou energetickou spoločnosťou MVM. „Možnosť dočasne oneskorených platieb rozširuje manévrovací priestor financovania pre MVM a zvyšuje jej likviditnú pozíciu,“ uviedla MVM.

Dodatočné nákupy zemného plynu od Gazpromu, nad rámec dlhodobého kontraktu Maďarska, budú tento rok stáť rozpočet ďalších 740 miliárd forintov (asi 1,75 miliardy eur) a rozšíria rozpočtový deficit na 6,1 percenta hrubého domáceho produktu, oznámil 23. septembra maďarský minister financií Mihály Varga. Pôvodným cieľom bolo dosiahnuť deficit na úrovni 4,9 percenta.

Pripomeňme, že Maďarsko je jednou z krajín, ktoré sú na dovoze plynu a ropy z Ruska závislé najviac. Práve pre to – a možno napriek tomu – si na úrovni Európskej únie tvrdým prístupom vydobylo výnimky zo sankčného embarga. Lepšiu pozíciu získalo aj vďaka obchodným návštevám priamo v Moskve.

Správa prichádza krátko potom, ako Európska komisia navrhla odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z eurofondov okrem iného kvôli údajnému nedostatočnému boju proti korupcii a problematickému prideľovaniu verejných zákaziek. Aj to je jeden z faktorov, ktoré negatívne vplývajú na ekonomiku našich južných susedov.

Nedarí sa ani tamojšej mene. Forint klesol za posledný týždeň voči euru o 4 percentá na rekordné minimum. To zvýšilo jeho medziročnú stratu na viac ako 13 percent, čo je tretia najhoršia strata na rozvíjajúcich sa trhoch po argentínskom pese a tureckej líre, pripomína Bloomberg.


Ďalšie články