Ruský Belgorod pri ukrajinských hraniciach rozžiarili záhadné svetelné stĺpy

Obyvateľom ruského mesta Belgorod sa v utorok večer naskytol šokujúci pohľad na záhadný úkaz – veľkolepé svetelné stĺpy medzi nebom a zemou. Takéto lúče neobvyklého atmosférického javu žiarili nad mestom aj pred niekoľkými rokmi a podobnú scenériu zaznamenali tento rok aj Maďari.

Belgorod. Foto: Telegram Belgorod. Foto: Telegram

Na zverejnených snímkach vidno dva kolmé stĺpy žltého svetla, ktoré stúpajú do oblakov. Niektorí svedkovia však informovali o troch.

Obyvatelia Belgorodu na telegramovom kanáli t.me/belgorod01people živo široko diskutovali o pôvode záhadného svetla. Niektorí vtipne naznačili, že tu máme návštevu z vesmíru (UFO). Iní konštatovali, že ide o prírodný úkaz, svetlo z reflektora, optický efekt, svetlo zo skleníkov z predmestia alebo vojenské zariadenie, informovali portály lenta.ru, life.rugazeta.ru.

Jeden z diskutujúcich napísal: „Sú to zariadenia na deaktiváciu alebo aspoň oslepenie citlivých kamier prieskumných satelitov. Trajektória satelitov je známa a vypočítaná veľmi presne.“

Ďalší si lúče vysvetľovali odpálením medzikontinentálnych balistických rakiet, použitím bojového laserového systému Peresvet alebo systému protivzdušnej obrany.

A potom bude všetko Rusko – okrem Kosova

Ako uvádza vojenský telegramový kanál Rybar, „niekto si už stihol zavtipkovať, že boli otvorené šachty so strategickými jadrovými zbraňami a nebesá zasiahli reflektory súdneho dňa“.

„A niektoré kanály uvádzajú, že sa konečne spustili laserové systémy Peresvet, ktoré pracujú na orbitálnom zoskupení Západu. Rád by som veril, že áno – je to príliš dobré na to, aby to bola pravda. Pretože potom sa vráti presvedčenie, že máme bezkonkurenčné zbrane a začali sme ich používať. A potom bude všetko Rusko. Okrem Kosova, lebo Kosovo je Srbsko,“ píše Rybar.

Neďaleko skutočne úradovala protivzdušná obrana

Belgorod sa nachádza na juhu európskeho Ruska, 74 kilometrov vzdušnou čiarou od ukrajinského mesta Charkov. Približne 150 kilometrov východne od Belgorodu leží mesto Valujky, taktiež neďaleko ukrajinskej hranice. A práve tam Rusi v utorok aktivovali systém protivzdušnej obrany. Operačné veliteľstvo Belgorodskej oblasti vysvetlilo, že nad obcou Kazinka, približne 20 kilometrov západne od mesta Valujky, zostrelili štyri rakety.

Prírodný úkaz

Podobné svetelné lúče ožarovali nebo nad Belgorodom aj vo februári 2020. Písal vtedy o tom portál bel.ru.

Tri svetelné stĺpy žiariace nad mestom zachytila na video miestna obyvateľka. Video sa okamžite rozšírilo na všetky sociálne siete a telegramové kanály. Aj vtedy ľudia živo diskutovali o tom, že išlo o návštevu mimozemskej inteligencie alebo znamenie na počesť pravoslávneho sviatku Obetovania Pána (Hromnice).

Iní používatelia tvrdili, že na vzhľade svetelných stĺpov nie je nič mystické. Takýto jav vraj možno pozorovať v severných oblastiach zemegule v mrazivých zimách.

Portál bel.ru pripomína, že stĺpce svetla sa tvoria po západe slnka alebo pred východom slnka, keď je na obzore. Aby sa tento úžasný atmosférický jav objavil, musí existovať vysoká vlhkosť vzduchu a chladné počasie.

Aj Maďarsko

Svetelné stĺpy sa objavili začiatkom februára 2022 aj v Maďarsku. Ako informoval portál imeteo.sk, v Zadunajsku vznikli veľkolepé svetelné stĺpy, ktoré sa objavili na niekoľkých zadunajských webkamerách s nočným videním. 

„Svetelné stĺpy sa objavili na otepľujúcom sa prednom oblaku, ktorý sa v dôsledku vhodných teplotných podmienok a vlhkosti od západu postupne zahusťoval. Tento úkaz vzniká vďaka kryštálikom v ovzduší, v tomto prípade v oblačnosti. Svojimi hranami odrážajú do priestoru svetelné lúče a to sa potom javí ako stĺp svetla. Tieto svetelné stĺpy môžu mať rôznu veľkosť, svetelnosť či dĺžku. Všetko závisí od ich tvaru a veľkosti.“


Ďalšie články