Heslom dňa je pokles cien

Pravidelné aktualizácie štatistiky cenovej inflácie kombinované s dennou dávkou správ o cenách energií vytvárajú dojem všeobjímajúceho rastu cien naprieč všetkými komoditami. Nie je to tak. Posledných niekoľko mesiacov zažíva svet pomerne strmý pád cien komodít.

Ilustračné foto: Pexels.com Ilustračné foto: Pexels.com

Začať môžeme potravinami, kde podľa Food and Agricultural Organization ceny klesajú už od jari. Hlavný potravinový index klesol z úrovne 160 percent priemeru 2014 až 2016 na 138 percent. Obávané ceny obilnín klesli na predvojnovú úroveň. Priemyselné kovy sú lacnejšie ako na jar 2021. Náklady námornej kontajnerovej dopravy medziročne klesli o desiatky percent. Striebro od apríla stratilo 20 percent.

Klesajú aj ceny energetických komodít. Ceny zemného plynu v USA sa za posledný mesiac znížili o tretinu, ropa WTI začiatkom augusta stála vyše 120 dolárov, kým aktuálne je pod 80 dolármi za barel.

Nie je potrebné pokračovať, vývoj cien ďalších komodít si vie čitateľ rýchlo nájsť aj sám. Ku komoditám pridajme pokles cien realít na viacerých trhoch vo svete či pokles kryptotrhu, ktorý klesá už od novembra 2021. Prepad dlhopisových trhov je na ceste stať sa najhorším od roku 1949 a, samozrejme, mnohomesačné krvácanie akciových trhov, aby sme mali obrázok (takmer) kompletného poklesu globálnych aktív.

Naopak, inflačná vlna, ktorá najskôr zasiahla ceny na úrovni výroby, sa ešte stále rozlieva na trhu so spotrebnými tovarmi, keď v troch členských štátoch eurozóny (pobaltské štáty) v auguste presiahla už 20 percent.

Udržanie kúpnej sily sa tak stalo v tomto období prakticky nemožným bez rozsiahleho riskovania v podobe nákupu konkrétnej akcie či shortovania. Bublina nafúknutá 15 rokmi masívneho monetárneho uvoľňovania sa synchronizovane zmenšuje. Dôsledky tohto procesu na „bežný život“ sú zatiaľ relatívne obmedzené. Verejné financie welfare štátov celého sveta sú však pevne prilepené k uvoľnenej monetárnej politike a je otázne, ako sa dokážu vyrovnať s novou realitou.

Tento článok sme odomkli vďaka spolupráci so spoločnosťou Numbrs.




Ďalšie články