Manifest vraha zo Zámockej: Radikalizovali ho webové stránky, motivovali zahraniční vrahovia

Do mysle mladíka môžeme nahliadnuť cez 65-stranový manifest Výzva do zbrane, ktorý uverejnil na sociálnej sieti krátkou pred vraždou. Text je plný konšpiračných teórií a vyzýva na násilie.

Juraj K. Foto: FB/Radovan Bránik Juraj K.. Foto: FB/Radovan Bránik

Mladík Juraj K. o sebe píše, že sa narodil v júli 2003 a pôvodom je Slovák. Svoj život opisuje ako „priemerný“, s pádmi aj vzostupmi, chvíľami šťastia aj depresie, ktoré sa striedajú u každého. Konštatuje, že nemá žiaden problém s tým, ako prežil svoj život.

Spomína, že raz zmenil školu pre „šikanovanie“, hoci s odstupom času to hodnotí tak, že len „nedokázal zvládať vtipy“. „Samodiagnostikovanie rôznych duševných problémov cez internet určite nepomohlo,“ opisuje Juraj.

Spomína, že rodičia ho nenútili chodiť do kostola a otázku viery nechali na ňom. Za svoj prvý politický postoj považuje ateizmus/agnosticizmus. V roku 2016 vraj v amerických prezidentských voľbách podporoval Donalda Trumpa, ale len pre vtipné obrázky, ktoré sa šírili na internete.

„Pri spätnom pohľade som sa mohol považovať za člena „altright“ a moja všeobecná nechuť k náboženstvu v kombinácii s mojou nechuťou k pokrytectvu vo mne vyvolali odpor k islamu – pravdepodobne moja prvá ‚politicky nekorektná‘ myšlienka,“ dodáva strelec s tým, že táto fáza uňho trvala asi do roku 2017.

„Pričuchol“ vraj postupne k rôznym ideológiám, ale ostal verný len ateizmu. Zvyšné myšlienkové smery fanaticky nesledoval, lebo bol príliš mladý na to, aby im rozumel. Na vraždu dvoch mužov ho vraj inšpiroval rasista Brenton Tarrant, ktorý v 2019 zabil v novozélandskej mešite 51 ľudí, a John Earnest, ktorý zastrelil v kalifornskej synagóge ženu a pred skutkom zverejnil protižidovský „otvorený list“ na stránke 8chan.

Práve 8chan mal v tom čase len šestnásťročného Juraja radikalizovať. Problémy, o ktorých sa tam dočítal, podľa neho nemohli mať politické riešenie. Odvtedy skutok plánoval a taktizoval, ale chýbala mu odvaha. Posledným vzorom, ktorý ho motivoval na čin, bol vraj osemnásťročný beloch Payton Gendron, ktorý v máji tohto roku zastrelil v americkom štáte New York desiatich Afroameričanov. 

Za všetko môžu Židia

Pasáž, v ktorej slovenský útočník vysvetľuje svoje stredajšie pohnútky, sa začína antisemitskými vetami o tom, že vývoj svetových udalostí riadia Židia, ktorí majú konkrétne mená a adresy, ale napriek tomu ich nikto nezastaví.

„Všetci vieme, kto sú hlavní zodpovední ‚ľudia‘, ktorých hlavy (a nosy) treba rozsekať, kto môže za celý tento chaos. Kto môže za nekontrolovaný nárast nebielej imigrácie do Európy a USA. Koho viniť za vzostup degenerácie, buzerantov, transgenderizmus, deviácie všetkých foriem. Koho viniť z masového vymývania mozgov verejnosti prostredníctvom médií, novín, a teraz aj sociálnych sietí. Koho viniť za naše finančné zotročenie,“ píše sa na úvodnej strane textu.

Židia podľa neho prahnú len po moci a bohatstve a biela rasa ja najväčšou hrozbou pre ich mocenskú štruktúru. Preto sa nás snažia zahltiť prácou, konzumom a rozdeliť hodnotovo odlišnými ideológiami ako feminizmus a MGTOW [mizogýnne hnutie, ktoré podporuje opustenie žien a západnej spoločnosti skazenej feminizmom, pozn. red.]. Odpútať pozornosť má aj nelegálna migrácia iných etník, ktoré sa pod rúškom zákonov zakazujúcich „diskrimináciu“ vsunú do väčšinovej spoločnosti. Demokracia a voľby majú slúžiť len ako akýsi ventil, ktorý zabraňuje vzburám.

Belosi podľa neho skončia „podrobení, atomizovaní, degenerovaní alebo vyhladení“.

Totálna vojna, ktorá sa môže skončiť zánikom bielej rasy

Aby predišiel tomu, že biela rasa zanikne, definuje si štyri ciele. Medzi nimi napríklad rozklad takzvanej sionistickej okupačnej vlády (ZOG). Ide o konšpiračnú teóriu, ktorá tvrdí, že Židia tajne kontrolujú vlády západných štátov a svetové banky, aby sa tak spojili proti bielym, kresťanským alebo islamským záujmom.

Okrem toho chlapec nabáda vykastrovať všetky nebiele štáty a zabezpečiť tak európsku nadradenosť, ako aj fyzickú likvidáciu všetkých Židov vrátane žien a detí. To si podľa neho vyžiada násilie, a to vo veľkom rozsahu, vrátane „kolapsu Spojených štátov a Ruska a pokiaľ možno aj Číny“.

Strelec neprejavil žiadnu ľútosť nad preliatou krvou. Násilnú cestu vnímal ako nevyhnutnosť. Voľby, petície či iné demokratické formy nesúhlasu sú podľa neho neúčinné. Dodáva, že aj keby pri ničení ZOG musel umrieť, spraví to „s úsmevom na tvári“. „Zjednodušene povedané: z tohto neexistuje východisko, ktoré nezahŕňa násilie. Riešením všetkých našich problémov a spôsobom, ako dosiahnuť všetky naše ciele, je násilie, zamerané na správnych ľudí a skupiny, v správnom množstve, na správne obdobie a v správnom čase,“ uzatvára.

Pandémia ako test

Mladík vo svojom manifeste vystupuje ako odporca očkovania proti ochoreniu COVID-19. Pandémiu podľa neho globalisti veľmi dobre využili, aby si otestovali, koľkí ľudia sa nechajú ovládnuť strachom a vzdajú sa svojho práva na slobodu pohybu. Zaočkovaných na viacerých miestach prirovnáva k hovädziemu dobytku.

Skutočnosť, že si za cieľ vzal práve LGBT kaviareň, vysvetľuje napríklad tento úryvok: „Zničte degenerátov! Cieľte na buzerantov; na ich aktivistov; zamerajte sa na ich verejné osobnosti; zacieľte na ich buzerantské bary; zacieľte na ich pochody hrdosti; zacieľte na ich rodiny. Cieľte na transky; kliniky zamerané na zmenu pohlaví; cieľte na rodových terapeutov; drag queens. Zamerajte sa na otvorených a hrdých sexuálnych deviantov, ktorí kazia našu spoločnosť,“ píše chlapec.

Škola: Neprejavoval radikálne či nenávistné názory

Škola pre mimoriadne nadané deti a gymnázium v bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, ktorú devätnásťročný vrah navštevoval, odsúdila formy a prejavy násilia a nenávisti. V stanovisku potvrdila, že páchateľ tragickej streľby v Bratislave bol jej žiak. Uviedla tiež, že žiak na vyučovaní neprejavoval radikálne či nenávistné názory.

„Počas pôsobenia tohto žiaka po prestupe na našu školu sme nezaznamenali žiadne negatívne prejavy z jeho strany, žiadne snahy o komunikáciu v tomto kontexte, žiadne ovplyvňovanie ostatných žiakov a svoje radikálne a nenávistné názory neprejavoval ani na vyučovacích hodinách,“ uviedla škola v stanovisku. Pôsobil ako tichý, ústretový a nekonfliktný typ. „Bol to jeho vnútorný individuálny svet, ktorý viedol na sociálnych sieťach, o ktorom sme sa dozvedeli až po čine,“ dodali predstavitelia školy.  

Škola zdôraznila, že nie je stotožnená s akoukoľvek zbytočnou smrťou a odsudzuje akékoľvek formy a prejavy násilia a nenávisti. „Momentálne prebieha organizácia podporných krízových tímov pre žiakov a zamestnancov školy,“ priblížili. Vedenie školy vyjadrilo úprimnú sústrasť rodinám a blízkym obetí. „Celá škola prežíva z tejto situácie traumu,“ napísali.

Škola pripomenula, že vedie svojich žiakov k slobode, empatii, tolerancii a zároveň k odsudzovaniu akejkoľvek nenávisti alebo iných foriem netolerancie. „Doposiaľ sme v škole nezaznamenali nijaké prejavy neofašizmu, rasovej neznášanlivosti a negatívneho či dokonca násilného správania, ktoré by smerovali k akejkoľvek forme nenávisti alebo k potláčaniu slobôd akýchkoľvek skupín, a to ani rasových, národnostných, náboženských alebo biologických skupín, minorít,“ uviedli. Zdôraznili, že rôznorodosť a rozmanitosť je v identite školy, čiže presným opakom činu, ktorý sa stal.

Škola považuje za negatívne pôsobenie na psychiku a osobnosť žiakov dvojročné obdobie dištančného vzdelávania, keď boli deti odkázané na komunikáciu cez počítač, predovšetkým sociálne siete. „Nie je v našich silách kontrolovať aktivity žiakov na súkromných nezverejnených účtoch, ako to bolo aj v tomto konkrétnom prípade,“ zdôraznili s dôvetkom, že škola nemôže suplovať podmienky rodinného prostredia a vplyvy sociálnych sietí, ktoré v súčasnosti determinujú dnešnú mládež.

Ministerstvo školstva vyvesilo čiernu vlajku

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR vyvesilo na svojej budove čiernu vlajku na znak smútku a úcty k obetiam stredajšej streľby v centre Bratislavy. Minister školstva Ján Horecký priznal, že sa ťažko vyrovnáva s motívom činu, ktorým bolo ľudské nepriateľstvo. Apeloval preto na ľudskosť a tolerantnosť. „Každý jeden z nás môže prispieť k zlepšeniu spoločnosti,“ uviedol minister, pričom vyjadril sústrasť pozostalým obetí.

V súvislosti s okolnosťami tragédie zároveň požiadal pedagógov i rodičov žiakov a študentov, aby s nimi čo najviac komunikovali a boli vnímaví voči ich postojom, trápeniam a traumám. Pripomenul existenciu tiesňových liniek, na ktorých sú odborníci pripravení pomôcť, poradiť či minimálne vypočuť, spomenul napríklad linku Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie (VÚDPaP) [email protected].

Akt odsúdili aj zvyšní členovia vládneho kabinetu, predseda parlamentu, premiér aj prezidentka.

Aj predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) košický arcibiskup Bernard Bober odsúdil udalosti z 12. októbra.

„V mene slovenských biskupov vyjadrujem sústrasť po úmrtí dvoch nevinných ľudí, ktorí zomreli po streľbe v Bratislave. Pozývam k modlitbe za nich a ich rodiny,“ uviedol Bober. Zároveň prosí všetkých, aby slová nikdy neobracali proti komukoľvek. „Nech nám je aj ten najmenší prejav rasovej, náboženskej či inej neznášanlivostí cudzí. Prosím o to. Konajme v prospech dobra a vážme v týchto ťažkých momentoch slová. Nech v nás neprenikne nenávisť a zlosť,“ zdôraznil.


Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok