Známa LGBT aktivistka, ktorá premiérovi na proteste podstrčila dúhovú vlajku, túži po pištoli

AKTUALIZOVANÉ Známa LGBT aktivistka Hana Fábry, ktorá premiérovi Eduardovi Hegerovi na nedávnom proteste vložila do rúk malú dúhovú zástavu, túži po strelnej zbrani.

Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR

Vyjadrila sa tak v sobotu na sociálnej sieti. „Už zas som si, blbaňa, pustila správy a už zas túžim po devine,“ napísala doslovne. „Devina“ je slangový výraz pre krátku zbraň ráže 9 milimetrov. Ide v podstate o synonymum pre pištoľ.

Fábry konkrétne nahneval prejav podpredsedu opozičného Smeru Ladislava Kamenického, ktorý v týchto správach videla.

„Ja som bola behať a keď som prišla, klasicky som si pustila kulisu k robeniu večere. A akurát som zachytila tohto smeráckeho niča. Tak som sa na*rala, že fakt asi by som vedela v danej chvíli použiť násilie. Prisahám,“ pokračovala v komentároch.

Kamenický v sobotu v reakcii na streľbu na Zámockej ulici v Bratislave reagoval napríklad tvrdením, že téma sa momentálne politizuje. Politik tiež skonštatoval, že stále nevie, aký bol motív činu. To, či aktivistku nahnevali práve tieto vyhlásenia, nie je zrejmé.

https://standard.sk/262675/premier-heger-na-pochode-proti-nenavisti-drzal-duhovu-vlajku/

Ostré vyjadrenie Fábry prichádza krátko po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová po masakri uviedla, že aj „slová sú zbraň“. V podobnom duchu sa vyjadrili aj iní verejne známi predstavitelia, či už z politického, mimovládneho alebo umeleckého prostredia.

Nenávistné prejavy nie sú Fábry cudzie. Po minulých parlamentných voľbách sa napríklad vyjadrila, že „Slovensko by malo zmiznúť z mapy aj s jeho bohabojným národom”. Reagovala tak na neúspech koalície PS/Spolu, ktorá vo februári 2020 tesne neprekonala volebné kvórum.

Hana Fábry, ktorá sa narodila v roku 1963 ako Anna Fábryová, je významnou postavou slovenského LGBT hnutia. Založila prvé tunajšie lesbické združenie Museion, vedie portál Lesba.sk a bola hovorkyňou Iniciatívy Inakosť, najväčšej LGBT organizácie na Slovensku.


Ďalšie články