Zločiny režimu v Mjanmarsku ostávajú nepovšimnuté

Od vojenského prevratu v Mjanmarsku (bývalá Barma) ubehlo už 18 mesiacov a krajina je svedkom obrovskej brutality. Niektoré štáty, organizácie či jednotlivci režim a jeho konanie odsúdili, ale väčšina je ticho.

Zosadená mjanmarská líderka Aun Schan Su ij Na archívnej snímke z 28. januára 2020 vtedajšia zosadená mjanmarská líderka Aun Schan Su Ťij. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) zaviedla štyri kolá sankcií proti mjanmarskej armáde a jej podnikom vrátane tamojšieho ropného a plynárenského priemyslu. Posledných sedem mesiacov, teda od začiatku ukrajinskej vojny, je však neaktívna. Mnohé organizácie preto písomne ​​vyzvali vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci Josepa Borrella, aby konal.

Situácia s dodržiavaním ľudských práv a humanitárna kríza v Mjanmarsku sa každým dňom zhoršuje. Osobitne kritická je situácia vo federálnych štátoch Shan a Kachin. Armáda násilne vysídľuje obyvateľstvo v oboch štátoch a v menšej miere po celom Mjanmarsku. V súčasnosti je vnútorne vysídlených viac ako jeden milión ľudí. Mnohí z nich sú príslušníci etnických a náboženských menšín ako Rohingovia alebo kresťania. 

Pápež František už viackrát hovoril o Mjanmarsku, naposledy minulý mesiac po brutálnom útoku vrtuľníka režimu na školu v divízii Sagaing, pri ktorom bolo zabitých 11 detí. „Počul som výkrik smútku nad smrťou detí v zbombardovanej škole,“ povedal pápež. „Nech krik týchto maličkých nezostane nevypočutý! Tieto tragédie sa nesmú stať!“ Minulý rok pápež podporil výzvy mjanmarských biskupov na vytvorenie humanitárneho koridoru. Tri mesiace po prevrate celebroval aj špeciálnu omšu v Ríme pre Mjanmarsko.

Mjanmarský kardinál Charles Bo, ktorý je predsedom Federácie ázijských biskupských konferencií, sa odvážne vyjadril aj napriek rizikám, ktorým čelí. Za posledných 18 mesiacov pri mnohých príležitostiach odsúdil brutalitu armády a vyzval na mier a humanitárnu podporu. Podobne sa vyjadrila aj Konferencia katolíckych biskupov Mjanmarska a viacerí jednotliví biskupi v krajine.

Vidiac túto krízu je prekvapujúce, že OSN je pri svojich aktivitách veľmi vlažná. Hoci osobitný spravodajca OSN pre ľudské práva v Mjanmarsku Tom Andrews vo svojom prejave Rade OSN pre ľudské práva varoval, že situácia sa „zmenila od zlého k horšiemu, až je hrozná pre nevýslovný počet ľudí“. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres to sotva spomenul.

Tom Andrews hovorí, že ľudia z Mjanmarska sú hlboko sklamaní reakciou medzinárodného spoločenstva na túto krízu. Sú frustrovaní a nahnevaní členskými štátmi, ktoré pracujú na podpore tejto nezákonnej a brutálnej vojenskej chunty financovaním, obchodom, zbraňami a kúskom legitimity. Sú však sklamaní aj z tých národov, ktoré im vyjadrujú podporu, ale potom nedokážu svoje slová podložiť činmi. Stávky nemôžu byť vyššie.


Ďalšie články