Vrazili ste dýku do fungovania právneho štátu, píše Čaputovej sudkyňa. Vážte slová a nerozdúchavajte vášne, dodáva

Výzva prezidentky Zuzany Čaputovej, aby „justičné orgány začali konať“ v súvislosti s vraždou dvoch mužov v bratislavskom gej bare v radoch sudcov zarezonovala. Bratislavská sudkyňa reagovala kritickým otvoreným listom, v ktorom vyčíta prezidentke jej predchádzajúce kroky.

Dana Jelinkova Dudzíkova. Foto: FB Dana Jelinkova Dudzíkova. Foto: FB

Dana Jelínková Dudzíková, sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka Súdnej rady SR na status prezidentky Čaputovej, ktorý zverejnila krátko po útoku pred bratislavským gej barom Tepláreň na Zámockej ulici, reagovala formou otvoreného listu zverejneného na blogovom portáli denníka Pravda.

Stredoškolák Juraj K. pri útoku počas minulej stredy zavraždil dvoch mužov a zranil čašníčku. Útočník neskôr spáchal samovraždu. Strašný čin vyvolal odozvu naprieč celým Slovenskom i jeho politickým spektrom.

Prezidentkin bezprostredný status po vražde

„Hnevá ma, že ani niektorí prokurátori a sudcovia verbálnym trestným činom neprikladajú dôležitosť a nepovažujú ich za nebezpečné. Tri roky hovorím a upozorňujem, že sa to nemusí skončiť iba pri slovách,“ napísala Čaputová v príspevku na sociálnej sieti s vysvetlením, že „aj slová sú zbraň“.

„My politici sme zodpovední za každé jedno slovo, ktoré vyslovíme,“ zaznelo v statuse.

Čaputová tiež uviedla, že streľba bola „trestným činom z nenávisti k menšine“. Dodala, že nenávisť už dlhodobo „živia hlúpe a nezodpovedné výroky politikov“. Svoj status zakončila apelom na justičné orgány. Vyzvala ich, aby konali.

Mohli by ste byť konkrétnejšia, pani prezidentka?

Tento apel sa stal predmetom spomínanej kritiky sudkyne Jelínkovej Dudzíkovej. „Vaším statusom na vašom facebookovom konte ste našli vinníkov tragédie, ktorá otriasla celým Slovenskom aj medzi sudcami a prokurátormi,“ vyčíta Čaputovej sudkyňa jej ostrú rétoriku. Na margo prezidentkinej výčitky voči prokurátorom a sudcom uviedla, že ide o „hodnotiace úsudky zovšeobecňujúceho charakteru“.

„Výrok rozsudku bez odôvodnenia je ukážkou svojvôle, a tú si v našej spoločnosti nemôžeme dovoliť,“ dôvodí sudkyňa. „Mohli by ste prosím byť konkrétnejšia?“ požiadala prezidentku s tým, že jej výrok „je vážnym obvinením, ktorý si žiada vysvetlenie“.

Dvojité sklamanie

V liste pomenovala okrem iného aj ďalšie oblasti, v ktorých podľa nej prezidentka zlyhala. „Prvýkrát ste ma ako sudcu sklamali, keď ste odignorovali Otvorený list sudcov z roku 2021, ktorý podpísalo viac ako 340 sudcov namietajúcich spôsob realizácie súdnej reformy,“ píše Jelínková Dudzíková s dôvetkom, že Čaputová „mohla vstúpiť do procesu reformy, ale podľa nej tak ústavná činiteľka neurobila. „Mali ste moc, no nepoužili ste ju,“ dopĺňa.

„Na uvedený list ste nenapísali ani to, že ďakujem a beriem na vedomie, vážení sudcovia,“ vyčíta sudkyňa Čaputovej a pokračuje k ďalšiemu bodu: „Druhýkrát ste ma ako sudcu sklamali, keď ste neurobili žiaden právny krok na ochranu slovenskej jurisdikcie a slovenských občanov pri otáznikoch, ktoré vyvolávala obranná zmluva s USA,“ vyjadruje nespokojnosť predstaviteľka justície.

„Bez komentára ste prijali americkú jurisdikciu aj v prípadoch, keď si okolité štáty vyhradili kontrolné mechanizmy prípadného nesprávneho použitia klauzuly o jurisdikcii,“ skonštatovala Jelínková Dudzíková.

„Mali ste možnosť obrátiť sa na Ústavný súd SR na zodpovedanie právnych otázok, ale neurobili ste to,“ rozvila svoju kritiku sudkyňa. Zuzana Čaputová podľa nej „mala v rukách moc, no nepoužila ju“.

Zvážte realizáciu slobody prejavu

Sudkyňa v závere verejného odkazu uvádza, že úmysel prezidentkiných vyjadrení „si nedovolí hodnotiť verejne“, no hlavu štátu vyzýva, aby „vážila slová a nerozdúchavala vášne“.

„Pokiaľ neviete spoločnosti pomôcť inak ako statusom o vašom hneve, prosím, radšej zvážte realizáciu slobody prejavu. Hnevom sa proti nenávisti nebojuje,“ uzatvára svoj list Jelínková Dudzíková.


Ďalšie články