Do Pápežskej akadémie pre život prijali ekonómku, ktorá otvorene obhajuje potraty

Pápežská akadémia pre život do svojich radov prijala ekonómku Marianu Mazzucatovú, ktorá zastáva pro-choice postoje. Arcibiskup a zároveň prezident akadémie túto voľbu obhajuje.

FfibJJnWIAEOL4T Mariana Mazzucato. Foto: Twitter/Marianna Mazzucato

Mariana Mazzucatová je taliansko-americká ekonómka známa svojou prácou, pri ktorej propaguje úlohu verejného sektora pri podpore inovácií.

Zároveň sa nedávno stala členkou Pápežskej akadémie pre život. Nachádza sa totiž medzi siedmimi novými akademikmi menovanými pápežom 15. októbra na päťročné funkčné obdobie.

Jej postoje v oblasti práva na potrat sa však fundamentálne rozchádzajú s postojmi Katolíckej cirkvi a hraničia aj s dobrými mravmi. Portál Catholic News Agency Mazzucatovú opísal ako „otvorenú obhajkyňu práva na potrat”.

„Tak dobré”

Mazzucatová dala svoj názor na kontroverznú tému interrupcií najavo napríklad pri zrušení rozsudku Roe vs. Wade zo strany Najvyššieho súdu USA, ktorý garantoval právo na potrat.

V čase, keď sa táto problematika aktívne riešila, Mazzucatová zdieľala video, v ktorom komentátorka Ana Kasparianová kritizuje kresťanov za to, že „vnucujú spoločnosti ich názory” a tiež nazvala Bibliu „vašou malou mýtickou knihou“. Mazzucatová k videu pripojila aj svoj komentár: „Tak dobré!”

Okrem toho zdieľala aj ďalšie príspevky, ktoré sú v rozpore s postojom ochrany života, ktorý by mala z titulu svojej novej funkcie zastávať. Šírila napríklad príspevok šéfa WHO, v ktorom tvrdil, že „potrat je zdravotná starostlivosť” či „potrat zachraňuje životy”.

Rozhodnutie arcibiskup obhajuje

Rozhodnutie prijať Mazzucatovú na Pápežskú akadémiu však arcibiskup a prezident akadémie Vincenzo Paglia obhajuje. Klerik sa v rozhovore pre Catholic News Service vyjadril, že všetci členovia akadémie vrátane Mazzucatovej „majú hodnotu ľudského života vo svojej odbornosti v srdci“.

„Nie všetci sú katolíci a nie všetci vyznávajú všetky zásady katolíckej viery,“ povedal arcibiskup. „Vieme, že existujú rozdiely na úrovni etiky, ale bránia život v jeho celistvosti.“

Na margo Mazzucatovej tweetov Paglia uviedol: „Nemôžem posudzovať najhlbšie presvedčenie človeka podľa štyroch tweetov.“ „Jej tweety mohli byť pro-choice, ale neboli propotratové,” dodal arcibiskup. „Akadémia je rozhodne proti potratom. Absolútne,“ pokračoval.

Dodal, že akadémia je tiež „proti eutanázii, proti asistovanej samovražde, proti sociálnym nerovnostiam, proti trestu smrti, proti ozbrojovaniu detí, proti násiliu, proti každej donucovacej sile a proti všetkým formám totalitarizmu“.

Sám má maslo na hlave?

Paglia sa však smerom k potratovým zákonom v minulosti vyjadril pozitívne. „Verím, že v tomto bode je zákon 194 [legalizujúci potraty, pozn. red.] pilierom nášho spoločenského života,“ uviedol arcibiskup.

„Podľa môjho názoru, a už som o tom toľko písal, by som rád videl väčší dôraz na tú časť, o ktorej sa takmer nehovorí, a to právo na materstvo, aby naša krajina rástla tvárou v tvár dráme generačnej nerovnováhy. To je dosť dramatické,“ dodal.

„Chcel by som nabádať, aby sme s dôverou hľadeli na krajinu, ktorá chce žiť v slobode, v rozvoji a pokroku,” dodal Paglia.

Vincenzo Paglia. Foto: Wikipédia

Čo má Pápežská akadémia pre život na starosti?

Spomenutú akadémiu, ktorá je pomerne novou organizáciou, založili iba v roku 1994. Venuje sa presadzovaniu dôslednej životnej etiky Cirkvi. Vykonáva tiež súvisiaci výskum bioetiky a katolíckej morálnej teológie.

Hoci je akadémia považovaná za autonómnu entitu, je prepojená s Pápežskou radou pre pastoračnú pomoc zdravotníckym pracovníkom a rôznymi ďalšími dikastériami Rímskej kúrie.


Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
K ikonickým miestam Košíc, ktoré nielen miestni, ale aj turisti s obľubou navštevujú, patrí najväčší a najstarší trh na Dominikánskom námestí. V sezóne je hotovou pastvou pre oči. Predajcovia ho však nevykresľujú až tak idylicky.…
Prejsť na článok