O päťsto medikov viac? Nie sú na to peniaze, pedagogickí pracovníci ani priestory, kritizujú lekári aj študenti

Ministerstvo financií chce lekárskym fakultám platiť milióny eur, aby prijali päťsto slovenských študentov na úkor zahraničných. Návrh kritizujú lekári aj študenti.

Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Počet slovenských študentov na lekárskych fakultách by sa mal násobne zvýšiť. Ministerstvo financií si od toho sľubuje, že po šesťročnom štúdiu u nás konečne stúpne počet lekárov v nemocniciach a ambulanciách.

Univerzitám chce štát zaplatiť za slovenského študenta presne tú istú sumu, akú im platia zahraniční študenti. Oplatilo by sa im potom prijať viac našincov, ktorí podľa štatistík ostávajú väčšinou v slovenskom zdravotníctve.

Fakulty chcú zvýšiť počet slovenských študentov

Podľa štatistík rezortu financií študuje aktuálne medicínu v každom ročníku priemerne 690 slovenských študentov. Na porovnanie, zahraničných študentov je v ročníku v priemere 430. „Lekárske fakulty tvrdia, že zahraničných študentov musia prijímať, lebo od nich získajú približne o štyritisíc eur ročne viac na študenta ako za slovenských medikov od štátu,“ podotkol minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Podfinancovaným univerzitám to pomáha platiť aj slovenskú časť výučby.

Poslanec Marek Krajčí (OĽaNO) pripomenul, že na českých lekárskych fakultách študuje až pätnásť percent Slovákov, lebo ich tu neprijali na štúdium. „Žiaľ, len mizivé percento sa vracia späť na Slovensko,“ uviedol Krajčí.

Ministerstvo zdravotníctva preto zvážilo, že treba zainvestovať do slovenských študentov medicíny, ktorí ostanú v sektore. Požadovalo zvýšiť pre nich kapacitu o sto výučbových miest. Konkrétne na Lekársku fakultu v Bratislave chceli prijať o tridsať našincov viac, v Martine dvadsať, v Košiciach tridsať a na Slovenskú zdravotnícku univerzitu ďalších dvadsať študentov. Na medzirezortnom stretnutí im však Matovič ponúkol násobne viac, než žiadali.

https://standard.sk/165209/s-pentou-nerokujeme-vystavba-razsoch-ostava-nevyhnutna-hovori-dekan-lekarskej-fakulty-juraj-steno/

Zaplatíme vám za Slovákov, tí tu ostanú

Ministerstvo financií v rámci hesla „hodnota za peniaze“ ponúklo dekanom lekárskych fakúlt preplatiť až päťsto nových študijných miest pre Slovákov. Tým sa počet medikov na Slovensku zvýši o 72 percent. Výsledky tohto strednodobého rozhodnutia sa podľa Matoviča prejavia v tom, že do zdravotníckeho sektora vstúpi po ukončení štúdia o sedemdesiat percent viac čerstvých lekárov.

„Ak to neurobíme a nezačneme postupne do systému každý rok napĺňať päťsto nových študentov medicíny, nikdy si neporadíme s nedostatkom lekárov v samotnom systéme“ povedal Matovič s dôvetkom, že ide o systematický krok.

Bude to stáť milióny eur

Štúdium medicíny vyjde samoplatcu ročne na desaťtisíc eur. Päťsto nových študentov by teda vyšlo štát na päť miliónov eur ročne. Za šesť rokov štúdia by študenti stáli až tridsať miliónov eur. Podľa Matoviča sa to oplatí. „Načo nám budú nové nemocnice, ak nebudeme mať do nich nových lekárov, ktorí by v nich mohli liečiť,“ položil minister rečnícku otázku.

Zatiaľ čo takmer každý zahraničný študent odchádza po štúdiu preč, zo slovenských študentov ostáva na našom území až 83 percent absolventov. „Keď zvýšime počet medikov a znížime personálny stres v nemocniciach, ostane nám ich tu ešte viac, lebo budú vedieť, že vstupujú do zdravotníctva, kde nebudú musieť robiť sedem-osem služieb do mesiaca a nemusia stráviť v práci 350 hodín,“ domnieva sa Matovič.

Návrh sa pozdáva aj ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nominant OĽaNO) a konzultovali ho vraj so všetkými dekanmi lekárskych fakúlt na Slovensku. „Zdravotníctvo je v súčasnom stave beh na dlhé trate. Myslím si, že táto vláda ten beh začala a verím tomu, že výsledky, ktoré nebudú okamžite a hneď, budú o pár rokov, ale budú hlavne pre našich občanov a pacientov,“ skonštatoval Lengvarský.

Minister školstva Ján Horecký povedal, že prítomnosť zahraničných študentov prispieva ku kvalite našich vysokých škôl, ale pre „dostupnú a bezpečnú zdravotnú starostlivosť“ musíme fakultám vytvoriť podmienky na prijímanie slovenských študentov. „Dnes im nič neprikazujeme, dávame im len možnosť, aby si mohli splniť cieľ, ktorý verím, že majú, aby bolo dostatok lekárov v našich zdravotníckych zariadeniach a ambulanciách,“ dodal Horecký.

Študenti: Zmeny sú krátkozraké, neriešia podstatu problému

Študenti medicíny zastrešení Slovenskou asociáciou študentov medicíny (SloMSA) vítajú snahu o zlepšenie fungovania vysokoškolského vzdelávania v medicíne. Uvedomujú si potrebu reformy, ale aj náročnú ekonomickú aj spoločenskú situáciu, v ktorej sa nachádzame. Navrhované zmeny z dielne ministra financií vnímajú ako kontraproduktívne.

Sú vraj krátkozraké a prehlbujú problémy vzdelávania budúcich lekárov bez odstránenia reálnej príčiny ich nedostatku. „Medzi najakútnejšie problémy patrí podfinancovanie nielen lekárskych fakúlt, ale vysokých škôl na Slovensku ako takých, na ktoré poukazuje široké spektrum odborníkov a táto skutočnosť je podložená aj dátami,“ uvádza sa v stanovisku.

Poukazujú na to, že na základe požiadaviek Slovenskej rektorskej konferencie je nutné vyriešiť existujúci a prehlbujúci sa finančný deficit. Inak nebude zvyšovanie počtov prijatých študentov udržateľné.

Už teraz sa absolventi nemajú kde zamestnať

Nemocnice sú pre mnohých absolventov lekárskych fakúlt z dôvodu drastického poddimenzovania zdravotníctva už teraz nedostupné, tvrdí SloMSA. Najväčším problémom zdravotníctva na Slovensku vraj nie je nedostatok absolventov lekárskych fakúlt, ale nedostatok lekárov v zdravotníckom systéme krajiny.

„Aj napriek vysokému počtu študentov, ktorí chcú na Slovensku ostať, je pre nich nemožné nájsť si pracovné miesta. Dôvodom je obrovský investičný deficit a fundamentálne nesprávne nastavená metodika financovania verejného zdravotníctva, ktoré je aj napriek enormnému personálnemu poddimenzovaniu stratové,“ uviedla prezidentka SloMSA Laura Banovčanová.

„Hlavne vo veľkých nemocniciach v krajských mestách je počet voľných pracovných miest pre absolventov medicíny nízky. Na absolventov sú odkázané predovšetkým menšie nemocnice, ktoré zase nie sú pre absolventov medicíny až také atraktívne,“ vysvetlil na sociálnej sieti bývalý štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Peter Stachura.

Ten navyše nie je presvedčený o tom, že z päťsto nových absolventov ročne ostane väčšina na Slovensku. Oproti štátom ako Nemecko či susedné Rakúsko si aj po zvyšovaní platov zarobia u nás začínajúci lekári výrazne menej.

Ohrozí to kvalitu vzdelania

Naopak, neúmerné zvýšenie počtu študentov by mohlo podľa niektorých odborníkov ohroziť kvalitu vzdelávania na lekárskych fakultách.

„Na klinikách a oddeleniach musia medikov učiť pedagogickí pracovníci – predovšetkým lekári/odborní asistenti. Už teraz ich je ich kritický nedostatok. Máme ich teda dosť pre vyšší počet študentov? Nie,“ skonštatovala na sociálnej sieti prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková. Dodáva, že návrhu chýbajú analýzy „logistických, vzdelávacích a finančných dosahov“.

„Klinické predmety, ktoré medici absolvujú na pracoviskách v našich polorozpadnutých nemocniciach, môžu byť ešte menej osobné (viac medikov v krúžku) a menej kvalitné (absencia kvalitného odborného vedenia). Viac didaktickej práce znamená pre pedagógov lekárskych fakúlt zároveň menej času na vedeckú činnosť, ktorá je už teraz na veľmi slabej úrovni,“ vysvetľuje Stachura.

Dodáva, že naše lekárske fakulty si už teraz vyberajú z horších študentov, lebo kvalitnejší sa hlásia radšej na české vysoké školy. Ak prijmeme na medicínu ďalších päťsto Slovákov, študovať tam bude podľa Stachuru „už kdekto“.

Asociácia študentov medicíny žiada o úpravu aktuálneho, podľa ich názoru nedostatočne zváženého návrhu na zvýšenie počtu študentov, ktorí v súčasnom preťaženom systéme naďalej nebudú mať priestor na zamestnanie sa a podmienky na kvalitné vykonávanie svojej profesie. Úprava by sa podľa nich mala udiať v spolupráci s odborníkmi kvalifikovanými v tejto oblasti a so zástupcami študentov lekárskych fakúlt.

Smatana: Spĺňa to jednu z požiadaviek pre stiahnutie výpovedí

Matovičov krok pozitívne zhodnotil analytik Martin Smatana. Návrh podľa neho nesie prvky „atómovky“, ale za túto iniciatívu si zaslúži minister financií „vskutku veľkú pochvalu.”.”

„Aj keď je prítomnosť zahraničných študentov do určitej miery pre školu prestíž, ak neostanú pracovať na Slovensku, tak nám z pohľadu potrieb Slovenska ‚blokujú‘ kapacity, ktoré mohli byť využité pre domácich študentov,” napísal Smatana.

Smatana konštatuje, že celková kapacita fakúlt sa zvýši len o sto študentov. „Viac sa nedá, lebo medici potrebujú po teoretických ročníkoch pacienta vidieť a tráviť s nim čas, na čo v súčasnosti nemáme infraštruktúru ani ľudské kapacity. Spomínaných 100 je podľa fakúlt ‚limit‘ čo zvládnu. Keď sme pri tom – možno všetkých ‚500‘ ani netreba a stačilo by menej, ale kvalitnejších, no presné čísla sa určite doladia,“ píše analytik.

Pripomína, že prijať viac študentov na lekárske fakulty je aj jednou z požiadaviek Lekárskeho odborového združenia na stiahnutie výpovedí.

https://standard.sk/265336/pacienti-umieraju-na-cakacej-listine-nie-je-to-nasa-vina-lekarski-odborari-vo-videach-vysvetluju-vypovede/

Ďalšie články