Očistec: Exšéf NAKA sa psychicky zrútil

Peter Hraško Tibor Gašpar Peter Hraško a bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar. Foto: Michal Svítok/TASR

Bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Mariána Zetochu budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Médiá o tom informoval jeho obhajca Ľubomír Hlbočan. Ten zastupuje aj bývalého šéfa NAKA Petra Hraška, ktorý nie je schopný výsluchu a podľa advokáta je v zlom psychickom stave.

  „Nie je to rozhodnutie o vine, to je len zabezpečovacie opatrenie s tým, že mal som kopu ľudí, ktorí boli oslobodení a boli zobratí do väzby a potom im musel štát zaplatiť. Chcem povedať, že môj klient Marián Z. nebol vyšetrovateľom ani operatívcom. Nedochádzal do styku so žiadnymi vecami, ktoré sa týkajú takýchto živých vecí a aj z tohto dôvodu si myslím, že táto väzba je nadbytočná, ale spoločenská požiadavka je taká, aká je,“ uviedol Hlbočan na margo väzobného stíhania Mariána Zetochu.

Psychicky sa zrútil

  „V prípade Petra H. sudca ma informoval, že zisťoval jeho zdravotný stav u ošetrujúcej lekárky telefonicky. Nie je spôsobilý vôbec výsluchu, nevníma a chcel som povedať, že niekto mi vravel, že vraj sa šíri po internete správa, že sa pokúsil o samovraždu, čo nie je pravda. On sa normálne psychicky zrútil s tým, že ide o vážnu zdravotnú poruchu,“ dodal k zdravotnému stavu bývalého šéfa NAKA Hlbočan.

Pôvodne bol výsluch Petra Hraška naplánovaný pred sudcom ŠTS na sobotu (7.11.).

Krajmer, Kováčik, Bödör, Gašpar

ŠTS rozhodol, že väzobne bude stíhaný aj bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Médiá o tom informoval jeho obhajca Miroslav Zobok. Rozhodnutie nie je právoplatné.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotňajších skorých ranných hodinách. Obvinenie vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Dovedna je obvinených 13 osôb – medzi nimi aj bývalý policajný šéf Tibor Gašpar, špeciálny prokurátor Dušan Kováčik či bývalý elitný policajt Pavol Vorobjov. Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a Milan Žáčik. Tí sú už dávnejšie stíhaní väzobne. Jednu osobu z policajného zaistenia prepustili.

TASR, ste


Ďalšie články