Ako amatéri z internetu zmanipulovali akciový trh na Wall Street

GameStop je umierajúca firma. Kedysi jeden z najväčších predajcov videohier v USA padol za obeť internetu. Rozvoj rýchleho stabilného pripojenia znamená, že hráči si môžu produkty sťahovať rovno do počítačov. Ako-tak pri živote firmu držal predaj hier z druhej ruky a videoherných konzol, ani jedno stiahnuť cez internet úplne nejde.

ilustracka

Aj tak sa firme predpovedala chmúrna budúcnosť a skorý bankrot. Preto burzoví makléri vo veľkom špekulovali o poklese cien akcií tejto firmy. Podľa všetkého to boli najviac shortované, ako sa hovorí špekulácii na pád ceny, akcie na americkom trhu. Potom sa zrazu stal zázrak. Od začiatku roka akcie firmy vyleteli nahor o 822 percent, z 17,25 dolára na pondelňajších 159,18, predvčerom popoludní sa obchodovali za cenu okolo 370 dolárov. Všetko vďaka pár amatérom zo sociálnej siete Reddit, ktorí sa to rozhodli natrieť finančnému establišmentu.

Reddit je v podstate súbor diskusných fór. Fórum zasvätené akciovému trhu sa volá WallStreetBets (voľne preložené ako „stávky na Wall Street“). Jeho motto znie „4chan s Bloombergovým terminálom“. 4chan je internetové fórum známe svojím nekorektným humorom, Bloombergov teminál zasa najrozšírenejší prístroj pre obchodovanie na burze na diaľku. Má zhruba 2,2 milióna členov, najmä malých špekulantov, ktorí obchodujú na burze cez mobilné aplikácie, ako je napríklad Robinhood, ktoré umožňujú obchody bez nutnosti mať makléra a platiť mu provízie.

Pár prominentných členov fóra upozornilo ostatných užívateľov, že keby začali vo veľkom kupovať akcie GameStop, podarí sa im vyskrutkovať cenu nahor, na čom budú stratoví veľkí hráči na Wall Street, zatiaľ čo oni získajú šancu sa obohatiť. Nestalo sa to cez noc, prvé príspevky vyzývajúce k nákupu akcií GameStop sú niekoľko mesiacov staré. Na začiatku týždňa sa však podarilo konečne presvedčiť dostatok ľudí. Cena tak začala rásť nahor, Shorter, teda veľká časť finančného establišmentu, začali tiež nakupovať akcie GameStop, aby pokryli svoje straty, čím vyhnali ich cenu ešte do závratnejších čísel. Finančný svet tak fascinovane sledoval, ako hodnota firmy letí rýchlosťou blesku nahor. Regulátori trhu niekoľkokrát kvôli veľkej nestabilite zastavili obchodovanie s akciami GameStop. Napríklad, newyorská burza znemožnila obchodovanie deväťkrát. V utorok to vyzeralo, že je po všetkom a hodnota GameStop spadla na polovicu. Potom však miliardár a náruživý užívateľ Twitteru Elon Musk zdieľal odkaz na WallStreetBets, to vyvolalo druhé kolo nákupov a zatiaľ nikto nevie, kedy sa to zastaví.

Elon Musk. Foto: Aydn/flickr.com

Celá akcia je surreálna. Amatéri z Redditu totiž nenakupujú akcie GameStop len preto, že si myslia, že je to dobrá investícia. Väčšiu úlohu v tom zohráva istý boj za sociálnu spravodlivosť, ale tiež to, že to považujú jednoducho za dobrý vtip. Celá akcia môže byť úspešná, ak amatéri nestratia nervy a nezačnú akcie zase predávať. Na Reddite sa tak navzájom podporujú vyhláseniami ako „nikdy sa nevzdáme“ a posielajú si mémy.

Veľa ľudí sa zrejme pridalo len z dôvodu, že je to spôsob, ako to natrieť špekulantom. Shorter patrí medzi najopovrhovanejších obchodníkov, pretože neinvestujú do rastu, ale naopak dúfajú, že firma neuspeje. To, že jedna z aplikácií, cez ktorú sa obchoduje, sa volá Robinhood, je celkom príznačné. Je to tiež vnímané ako útok malých proti veľkým, keď chudobní berú peniaze bohatým.

Tento vtip má však veľmi reálne dôsledky. Špekulanti pre pád GameStop už prišli o 5 miliárd dolárov. Hedgeový fond Melvin Capital už museli sanovať investorov, pretože hrozilo úplné zrútenie. Ďalšie fondy tiež hlásia problémy. Na druhej strane sú napríklad ľudia, ktorí hlásia, že vďaka akcii splatili svoj študentský dlh. To celej akcii dodáva punc legendárnosti, pár nadšencov z internetu dokázalo zvaliť obrov z Wall Street. Tí si uvedomili, že sa objavil nový hráč, armáda trollov z Redditu. Je to teda čiastočne vnímané ako pomsta obyčajných ľudí za všetky tie prípady, keď sa veľké firmy zachraňovali za peniaze daňových poplatníkov.

Akcia už má, samozrejme, svojich prvých kritikov. Žiada sa o reguláciu aplikácií, ako je Robinhood, alebo dokonca zákazu udeľovať finančné poradenstvo na sociálnych sieťach. Sú tu tiež náznaky, že nie všetci užívatelia WallStreetBets sú amatéri, na to sú ich znalosti trhu príliš hlboké. Vzniklo podozrenie, že pár finančníkov využilo internetový dav k manipulácii trhu. Ale raz nastane moment, keď investori budú chcieť pretvoriť akcie na peniaze, vtedy vznikne veľký výpredaj, kto nebude dosť rýchly, môže poriadne prerobiť. Pritom niektorí členovia WallStreetBets oznamujú, že nakúpili akcie GameStop za 50-tisíc dolárov. Ak naozaj ide o malých investorov, môže to predstavovať aj ich životné úspory.

Foto: joergnielsen/flickr.com

Niektorí dožadovanie po nových finančných reguláciách zase považujú za sprisahanie mocných. Vo chvíli, keď obyčajní ľudia vymyslia spôsob, ako to natrieť finančným gigantom, tak sa chystá spôsob, ako im to zatrhnúť.

Každopádne, internetový dav ukázal svoju finančnú silu. WallStreetBets sa po Financial Times a Wall Street Journal pravdepodobne stane ďalším povinným čítaním finančníkov po celom svete.

Text vychádza v spolupráci s týždenníkom Echo, kde pôvodne vyšiel.


Ďalšie články