Posielajme na front 18-ročné deti. Ak zomrú, nemusíme platiť vdovám, zaznelo v ruskom rádiu

Ruský prekladateľ, spisovateľ a aktivista Dmitrij Pučkov odporúča posielať na ukrajinský front 18 ročných mladíkov, ktorí ešte nemajú ženy a deti. Dôvodom má byť úspora v štátnych financiách, keďže po zabití týchto osôb odpadáva povinnosť platiť odškodné za ich smrť.

Dmitry Puchkov, 61, also known as Goblin, film and video game translator and pro-Putin blogger. Dmitrij Pučkov. Foto: Profimedia.sk

„Vycvičení 18-roční vojaci sa budú musieť poslať na front, aby sa zúčastnili na bojoch. Namiesto toho, aby sme povolávali 40-ročných, ktorí majú vyššie vzdelanie, biznis, ženu a tri deti a ich smrť na fronte spôsobí nutnosť platiť penziu žene a deťom a tak ďalej. Pôjdu 18-roční, akokoľvek to môže znieť cynicky. Inak to nejde,“ vyhlásil vo vysielaní ruského Rádia Komsomoľskaja pravda.

Pokiaľ ide o kontext, Pučkov sa vyjadroval k neúspechom ruskej armády. Podľa jeho mienky armáda zložená z profesionálnych vojakov-kontraktorov nestačí na takú rozsiahlu úlohu, akou je udržanie tisíckilometrovej frontovej línie. Čiastočná mobilizácia vraj tento problém nerieši, pretože mnoho odvedencov je na vojnu príliš starých. A práve preto je vraj potrebné do vojny posielať vojakov základnej služby.

„Stopäťdesiattisíc vojakov profesionálnej armády nemôže držať frontovú líniu a zároveň postupovať vpred. To jednoducho fyzicky nejde,“ upozorňuje Pučkov. Preto je podľa neho potrebné vytvoriť „normálnu“ národnú armádu.

Pučkov ďalej pragmatickým tónom skonštatoval, že starší muži nie sú na vojnu fyzicky spôsobilí. „Aký je fyzický stav 40-ročného Rusa? Alebo 50-ročného? Ako tam bude behať, skákať, spať na chladnej zemi? A čo jeho prostata? A čo jeho obličky po neustálom pití alkoholu? Vari to je nejaké monštrum?“ pýtal sa. „Deti. Deti musia slúžiť v armáde dva roky a zúčastniť sa na bojoch,“ doplnil.

Dmitrij Pučkov má podľa servera Novinky.cz ukrajinskú matku, jeho otec je Rus s nemeckými koreňmi. Preslávil sa v 90. rokoch prekladaním a amatérskym dabovaním amerických filmov, ktoré medzi bohatšími Rusmi kolovali na videokazetách podobne ako v Československu o desať rokov skôr.

Neskôr založil prekladateľské štúdio. Venoval sa aj prekladaniu počítačových hier a písaniu o nich a vydal niekoľko kníh. Je populárnym blogerom a recenzentom. V rokoch 2012 až 2015 pôsobil ako člen rady ruského ministerstva kultúry a v roku 2017 mu práve Komsomoľskaja pravda udelila titul Mediálna osobnosť roka.

Tento rok v auguste mu server YouTube zrušil jeho kanál s poukazom na porušenie pravidiel. Na to reagoval osobne podpredseda ruskej bezpečnostnej rady a exprezident Dmitrij Medvedev sľubom pomsty.


Ďalšie články