Na Michalskú vežu sa vrátia zvony. Sú staršie ako baroková helmica, v ktorej boli umiestnené.

Vo štvrtok 10. novembra sa v priebehu doobedia zvony opäť vrátia na Michalskú vežu. Aká zaujímavosť sa s nimi spája?

Snímanie zvonov z Michalskej veže v júli minulého roka. Snímanie zvonov z Michalskej veže v júli 2021. Foto: PamArch.

Starší a menší zvon pochádza z roku 1589 a mladší, väčší zvon, nesúci meno Sv. Michal Archanjel, je z roku 1679. Oba zvony sú teda staršie ako samotná baroková cibuľová helmica, v ktorej boli zavesené v lucerne.

Zvony zabezpečovali oznamovanie času a zároveň slúžili ako poplašný signál v čase požiaru. So zvonmi na Michalskej veži sa viaže aj jedna úsmevná zaujímavosť. Ako upozorňuje historik architektúry Patrik Baxa z Mestského ústavu ochrany pamiatok, Ján Matej Korabinský vo svojom opise Bratislavy opisuje, ako sa cisárovná Eleonóra (manželka cisára Leopolda I.) čudovala, ako pekne sú zohrané hodinové stroje v Bratislave, pričom prvé ohlasujú čas zvony na veži Starej radnice a následne zvony na Michalskej veži. V skutočnosti však hodinový stroj v Michalskej veži nedisponoval funkciou automatického odbíjania. Toto zabezpečoval strážca, ktorý vyčkával na odbíjanie zvonov na Starej radnici a na základe toho zvonil na Michalskej veži. Každú hodinu tiež musel mechanicky natiahnuť hodinový stroj.

Starší, menší zvon z roku 1589 a mladší, väčší zvon z roku 1679 po sňatí z lucerny Michalskej veže. Foto: PamArch

Starší z dvoch zvonov z roku 1589 odlial zvonolejár Hans Dinkelmair vo Viedni. Zvon je však značne poškodený prasknutím a úbytkom materiálu, preto musela byť vyhotovená jeho rekonštrukčná kópia. Tú odliala zvonolejárska firma Michal Trvalec – ZVONEX v Žarnovickej Hute. Pôvodný text bol doplnený informáciou o obnove: REN. A. D. 2022 (skrátená podoba nápisu Renovatum Anno Domini 2022 – Obnovené roku Pána 2022). Do lucerny veže bude umiestnená práve táto kópia. Originál bude súčasťou budúcej expozície, ktorú pre návštevníkov pripravuje Múzeum mesta Bratislavy. Návštevníci tak budú mať možnosť pozrieť si zvon zblízka.

Rekonštrukčná kópia zvonu z roku 1589 odliata zvonolejármi v Žarnovickej Hute. Foto: PamArch

Mladší zvon odlial v Bratislave v roku 1679 Balthasar Herold. Zvon zdobený bohatým barokovým kvetinovým ornamentom bude zavesený na šiestich ušiach zdobených maskarónmi. Zvon je zaujímavý aj tým, že nemá srdce, ale odbíjanie bolo zabezpečené kladivom, ktoré sa zachovalo do dnešných dní. Pomyselné srdce Michalskej veže v podobe dvoch zvonov sa však vo štvrtok okolo 10. hod. do lucerny veže opäť vráti.

Informácie o zvonoch pochádzajú z výskumu historika architektúry Ing. Arch. Patrika Baxu.

Odlievanie kópie zvonu z roku 1589. Zdroj: TV Panoráma

Ďalšie články