Prieskum: Oveľa vyššie výdavky má 56 percent Slovákov, asi 40 percent rast cien nezvláda

Výrazne vyššie výdavky hlási šesť z desiatich Slovákov, ďalších 35 percent pociťuje ich miernejší nárast.

Rast cien v Nemecku Rast cien nad 20 % zostal už iba pri položke cukor, džem a cukrovinky. Ďalší pokles zaznamenali ceny olejov a tukov, ktorých medziročné zníženie o 6,8 % spôsobilo predovšetkým ich prudké zdraženie v minulom roku. Ilustračné foto. Foto: tasr

Popritom sa 60 percent Slovákov obáva, že budú mať problémy so splácaním úverov, štvrtina sa toho obáva veľmi a 5 percent takéto problémy má. Hoci 40 percent ľudí zvýšené výdavky pokryje, 36 percent siaha na úspory, takmer 15 percent musí niektoré výdavky výrazne obmedzovať. Informoval o tom poskytovateľ financovania Home Credit Slovakia na základe reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre nich od 13. do 17. októbra realizovala prieskumná agentúra STEM/Mark na vzorke slovenskej populácie 506 respondentov od 18 do 64 rokov.

V poslednom roku zaznamenalo výrazne vyššie výdavky 56 percent opýtaných, ukázal prieskum. „Ďalších 35 percent uviedlo, že sa ich celkové výdavky na chod domácnosti trochu zvýšili a 7 percent je s výdavkami približne na rovnakej úrovni. Našli sa však aj 2 percentá takých, ktorí tvrdia, že sa im v porovnaní s minulosťou o niečo znížili,“ približuje analytik trhu zo spoločnosti Jaroslav Ondrušek.

Najväčší nárast životných nákladov ľudia v dopytovaní uviedli pri nákupoch v potravinách a drogérii, kde pociťuje výrazné zvýšenie cien 67 percent opýtaných, ďalších 25 percent hovorilo o miernom raste cien. Medzi ďalšie položky, kde ľudia postrehli najvýraznejší nárast cien, patria okrem energií, napríklad aj vyššie výdavky na letnú dovolenku, uviedla spoločnosť.

Doplnila, že ak by sa Slováci dostali do problémov so splácaním súčasných úverov, najviac z nich, 43 percent, by si hľadalo dodatočnú prácu a takmer 40 percent by sa obmedzilo. Tretina by požiadala o zníženie splátky pôžičky. Majetok by rozpredávalo 13 percent.

„Ak sa u ľudí objavia akékoľvek problémy so splácaním svojich záväzkov, ihneď by mali o tom informovať spoločnosť, v ktorej si požičali a požiadať ju o pomoc,“ uviedol ombudsman klientov firmy Miroslav Zborovský. „Ak už niekomu pôžičky doslova prerastajú cez hlavu, riešením môže byť aj ich konsolidácia, čo je zlúčenie viacerých pôžičiek dohromady, na čom sa dá ušetriť,“ uzavrel.

(tasr)


Ďalšie články