Tormová, Koščová či Iliev. Polícia zadržala muža podozrivého z prenasledovania známych osobností

Neznámy muž celé mesiace prenasledoval známe slovenské osobnosti. Keďže sa nesprával agresívne, polícia dlho nemohla zakročiť.

Stalker, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com/Patrik Nygren Stalker, ilustračná snímka. Foto: Flickr.com/Patrik Nygren

Muža podozrivého z prenasledovania známych osobností v Bratislave polícia v nedeľu vypátrala a zadržala. Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky s ním v súčasnosti vykonáva potrebné procesné úkony.

„Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave sa niekoľko dní intenzívne zaoberali prípadom prenasledovania známych osobností v Bratislave neznámym mužom. V tejto veci vykonali viacero potrebných úkonov už od prijatia prvého oznámenia v priebehu tohto týždňa,“ uviedol bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

Prenasledoval speváčku Koščovú a herečku Tormovú

Negatívnu skúsenosť s delikventom majú viaceré známe slovenské osobnosti: spevák Tóno S., herec Braňo Deák, moderátori Ludwig Bagin a Rastislav Iliev či novinárka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Koncom septembra mladík napríklad prenasledoval v hlavnom meste speváčku Katarínu Koščovú. Vošiel za ňou aj do galérie a sedel vedľa nej, keď si čítala knihu. Po tom ako ho odohnali, čakal vonku, kým Koščová nevyšla z budovy. Keď neskôr speváčka nasadla do taxíka, muž otvoril dvere, akoby si chcel prisadnúť, opisuje denník SME konanie čudáka.

„Myslím si, že tento mladý muž potrebuje pomoc. Keď stál pri tom taxíku, bol zjavne napätý, akoby bojoval sám so sebou, či tie dvere má otvoriť, alebo nie. Hoci si uvedomoval, že toto je už naozaj cez čiaru, zjavne sa nedokázal ovládnuť,“ vyjadrila sa o incidente Koščová pre SME.

Herečka a moderátorka Kristína Tormová takisto priznala incident s delikventom. „Stojí pri vás v tesnej blízkosti, pozerá sa do očí a absolútne nerešpektuje vaše výzvy, aby odišiel preč. Samozrejme, že to vo vás vzbudzuje obavu,“ opísala svoju skúsenosť Tormová. Dodala, že opakované prenasledovanie zo strany muža má vplyv aj na jej súkromný život. „Moje deti so mnou nechcú ísť von, pretože sa obávajú, že sa tam zjaví ten muž,“ uviedla Tormová.

„Tento človek zjavne nemá problém chodiť za vami celý deň, je vo vašej bezprostrednej blízkosti a neviete, čo od neho môžete čakať. Ja sa ho síce nebojím, ale mám tehotnú priateľku a je to veľmi nepríjemné,“ povedal Bagin pre SME.

Polícia dlho nemohla zakročiť

Aby niekto naplnil literu zákona, ktorá hovorí o trestnom prenasledovaní, musí dlhodobo prenasledovať „človeka takým spôsobom, že to môže u neho vzbudiť dôvodnú obavu o život, zdravie alebo podstatným spôsobom zhoršiť kvalitu života“. Za tento trestný čin hrozí podľa zákona jeden až trojročný pobyt za mrežami.

Páchateľ sa však podľa dotknutých osôb nesprával agresívne a ani sa nevyhrážal. Polícia preto voči neznámemu dlho nemohla zakročiť. V prenasledovaní celebrít bol však vytrvalý a odmietal odísť.

Podľa slov hovorcu polície Szeiffa muža počas nedele (13. novembra) po splnení zákonných podmienok a na základe komunikácie s dozorovým prokurátorom zadržali. Bližšie informácie polícia poskytne, keď to procesná situácia umožní.

(tasr, krk)


Ďalšie články