Poľský generál: Nikto na nás nezaútočil, ani nám nikto nevypovedal vojnu. Pentagón nemôže potvrdiť, že šlo o ruské strely

AKTUALIZOVANÉ Bezprecedentný incident niektorí považujú za prvý ruský útok proti členskému štátu NATO.

Údajné miesto dopadu ruských rakiet do poľského mesta Przewodów. Foto: Radiozet.pl Údajné miesto dopadu ruských rakiet do poľského mesta Przewodów. Foto: Radiozet.pl

Rakety v utorok zasiahli aj Poľsko, ktoré je členskou krajinou NATO. Agentúra AP informovala, že podľa vysokopostaveného predstaviteľa amerických tajných služieb šlo o ruské rakety.

Americké ministerstvo obrany však krátko nato informácie AP dementovalo. „Sme si vedomí tlačových správ, v ktorých sa uvádza, že dve ruské rakety zasiahli miesto v Poľsku blízko ukrajinských hraníc. Môžem vám povedať, že v súčasnosti nemáme žiadne informácie, ktoré by tieto správy potvrdili, a ďalej to skúmame,“ povedal hovorca Pentagónu generál Patrick Ryder.

https://standard.sk/277903/biden-raketa-ktora-dopadla-na-uzemie-polska-zrejme-nebola-vypalena-z-ruska/

Hovorca poľskej vlády Piotr Müller taktiež tieto informácie bezprostredne nepotvrdil, ale uviedol, že vrcholní predstavitelia krajiny sa zišli na mimoriadnom zasadnutí v súvislosti s „krízovou situáciou“. Zasadnutie členov vládneho brannobezpečnostného výboru a Úradu národnej bezpečnosti (BBN) zvolali premiér Mateusz Morawiecki a prezident Andrzej Duda.

Poľské médiá uviedli, že dve osoby prišli o život v utorok popoludní po tom, čo ruská raketa zasiahla sušičku obilia v obci Przewodów zhruba desať kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Poľské orgány preverujú rôzne verzie incidentu vrátane toho, že došlo k výbuchu bojovej rakety. Špecialisti teraz skúmajú záznamy z radarových systémov armády aj pohraničnej stráže. Vláda vyzvala médiá, aby o udalosti nešpekulovali a nezverejňovali nepotvrdené informácie.

„Nikto na Poľsko nezaútočil ani nám nikto nevypovedal vojnu,“ povedal pre TVN24 poľský generál Mieczyslav Bieniek.

Miesto dopadu ruských rakiet do poľského mesta Przewodów. Foto: Radiozet.pl

Rusko útok popiera

Ruské ministerstvo obrany v utorok poprelo správy o údajnom dopade dvoch ruských rakiet v Poľsku, pri ktorom prišli o život dve osoby. Označilo ich za „úmyselnú provokáciu s cieľom vyhrotiť situáciu“.

„Ruské zbrane nezasiahli žiadne ciele v blízkosti ukrajinsko-poľskej hranice,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré ministerstvo zverejnilo na sociálnej sieti Telegram.

Ruskí propagandisti ako aj nacionalistickí vojnoví blogeri šíria špekulácie, že rakety vystrelila Ukrajina, že šlo o zblúdenú strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany, prípadne o časti ruských rakiet, ktoré zasiahli ukrajinské strely. Šéfredaktorka propagandistickej televízie RT Margarita Simoňjanová na Twitteri napísala, že už aj „Poľsko má svoju Belgorodskú oblasť“. Odkazovala tak na na útoky ukrajinských síl proti infraštruktúre v ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá je jedným z hlavných nástupísk ruských inváznych síl na Ukrajine.

O zostrelenej ruskej rakete však hovorí aj novinár poľského rádia Zet Mariusz Gierszewski. „Moje zdroje v službách hovoria, že to, čo zasiahlo Przewodowo, sú s najväčšou pravdepodobnosťou pozostatky rakety zostrelenej ukrajinskými ozbrojenými silami,“ napísal na Twitteri.

Reagujú aj politici

Na incident reagovali aj slovenskí politici. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyjadril podporu Poľsku a deklaroval pripravenosť Slovenska byť zodpovedným spojencom. „So znepokojením sledujem aktuálnu situáciu v Poľsku. Kontaktoval som poľského premiéra Mateusza Morawieckeho. Som tiež v intenzívnej komunikácii s ministrom obrany SR Jaroslavom Naďom. Slovensko vyjadruje plnú podporu Poľsku. Sme pripravení byť zodpovedným spojencom,“ uviedol premiér.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na sociálnej sieti uviedol, že neočakáva aktivovanie článku päť Severoatlantickej zmluvy, v zmysle ktorého „ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým z nich v Európe alebo Severnej Amerike, bude považovaný za útok proti všetkým“. Podľa Naďa sa pravdepodobne aktivuje článok štyri a Poliaci požiadajú o konzultácie so spojencami. „Sme v kontakte so spojencami, budeme čakať na reakciu z Varšavy. Je to nesmierne krehká situácia, nesmieme sa unáhliť, reakcia však musí byť jasná a spoločná, aby Rusi pochopili, že sa takáto situácia nemôže opakovať. Predpokladám, že k incidentu čoskoro zasadne aj Severoatlantická rada NATO,“ ozrejmil Naď.

„Informácie o dopade rakiet na územie Poľska sú znepokojivé a prirodzene vzbudzujú obavy. Počkajme však na zhodnotenie celej situácie v najbližších hodinách. Dôverujem tomu, že reakcia nás a našich spojencov bude rozvážna, rozumná a primeraná. Vyjadrila som prezidentovi Andrzejovi Dudovi podporu a solidaritu poľskému ľudu,“ napísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Ak sa potvrdí, že na územie Poľska dopadli ruské rakety, považujeme to za incident voči členskému štátu NATO, uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Pevne veríme, že Poľsko bude v tomto prípade reagovať rozvážne a vo všetkých krokoch by malo mať plnú podporu Slovenskej republiky,“ uviedol Kollár. 

„Stojíme za poľskými bratmi! Jasne odsudzujem tento akt agresie na území členského štátu NATO,“ napísal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Andrej Stančík (OĽaNO).

„V tejto chvíli myslíme na našich poľských priateľov a spojencov,“ hlása stránka politickej strany Sloboda a solidarita.

„Každý jeden štvorcový centimeter NATO musíme a budeme brániť! Dnes sú to zrejme zablúdené rakety, zajtra môžu byť cielené. Dnes je to Przewodów, zajtra to môže byť Ubľa. Dnes je to Ukrajina, zajtra to môže byť Slovensko. Poľsko, sme s Vami!“ napísal na sociálnej sieti poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí).


Ďalšie články