Zásah transformátora na severe Ukrajiny spôsobil pozastavenie dodávok cez ropovod Družba

Rusko v stredu pri masívnej vlne vzdušných útokov vypálilo strely a vyslalo drony na mestá a energetickú infraštruktúru po celej Ukrajine, uviedli České noviny. Podľa Kyjeva išlo o najrozsiahlejšie útoky voči energetickej sieti od 24. februára, keď Moskva začala inváziu, energetická situácia v krajine je podľa ukrajinských úradov kritická.

Záber na potrubie prečerpávacej stanice ropovodu Družba. Foto: TASR/AP Záber na potrubie prečerpávacej stanice ropovodu Družba. Foto: TASR/AP

Údery zasiahli 15 energetických zariadení, okolo sedem miliónov ukrajinských domácností je v dôsledku toho bez prúdu. Kvôli útokom boli pozastavené aj dodávky ropovodom Družba, ktorým prúdi ropa do Maďarska, Česka a na Slovensko.

Problémy s dodávkami ropy ohlásil ropovod Družba, ktorým ropa prúdi do Maďarska, Česka a na Slovensko. Zastavenie dodávok si vynútilo zasiahnutie transformátora na severe Ukrajiny pri bieloruských hraniciach, uviedla petrochemická spoločnosť MOL. Samotný ropovod poškodený nie je, uviedla maďarská verejnoprávna televízia M1.

Spoločnosť Mero, ktorá je vlastníkom a prevádzkovateľom českej časti ropovodu Družba, uviedla, že situáciu zatiaľ preveruje, zo Slovenska do Česka však podľa nej zatiaľ ropa prúdi.


Ďalšie články