V republikánskych primárkach na Floride by DeSantis jasne porazil Trumpa, od ktorého sa odkláňa čoraz viac voličov

DeSantis by dnes porazil Trumpa v republikánskych primárkach až o 45 percentuálnych bodov, v pomere 66 ku 21 percentám.

Ron DeSantis Ron DeSantis. Foto: profimedia

Slabé výsledky republikánov v uplynulých voľbách, zdá sa, skutočne začali spôsobovať oslabenie pozície Donalda Trumpa. Viaceré médiá v USA v týchto dňoch informovali o prieskume spoločnosti Sachs Media, podľa ktorého by DeSantis porazil Trumpa v primárkach medzi republikánmi na Floride až o 45 bodov v pomere 66 ku 21 percentám.

Dáta od spoločnosti Sachs Media ukazujú to, že respondenti veria DeSantisovi viac ako Trumpovi aj v tom, že bude „dobrým vzorom pre mladých ľudí“, v pomere 89 ku 4 percentám, „robiť morálne rozhodnutia“, v pomere 81 k 12 percentám, „zjednotí voličov“, v pomere 76 k 19 percentám a „bude rešpektovaný inými svetovými lídrami“, v pomere 68 k 26 percentám.

Pre Trumpa je to už druhý nepríjemný prieskum v priebehu jedného týždňa. Vo štvrtok totiž portál The Economist zverejnil dáta zo svojich meraní verejnej mienky, podľa ktorých republikánski voliči preferujú DeSantisa pred Trumpom v pomere 46 k 39 percentám.

DeSantisa podľa neho preferujú aj nezávislí voliči v pomere 34 k 21 percentám, a tiež celá populácia USA, u ktorej má DeSantis pred bývalým prezidentom 15-bodový náskok v pomere 43 k 28 percentám.

Pritom ešte pred mesiacom v prieskume Yahoo News bola podpora DeSantisa v celkovej populácii USA len na úrovni 35 percent, zatiaľ čo Trump vtedy dosahoval čísla okolo 45 percent.

Na druhej strane, meranie portálu Politico udáva, že Trump má ešte stále 14-percentný náskok pred DeSantisom. V ňom má Trump podporu až medzi 47 percentami voličov, zatiaľ čo DeSantisova podpora je len na úrovni 33 percent. Aj to, zdá sa, svedčí o tom, že Trump ešte nepovedal posledné slovo a treba s ním stále počítať.

Po voľbách, ktoré sa v USA odohrali 8. novembra, viacero komentátorov písalo o tom, že za slabý výsledok môže Donald Trump a kandidáti, ktorých podporoval. Tí tiež upozorňovali na to, že to môže znamenať posilnenie pozície Rona DeSantisa, populárneho guvernéra Floridy.

Bývalý americký prezident Donald Trump pritom v stredu oficiálne oznámil, že v roku 2024 sa bude opäť uchádzať o úrad prezidenta Spojených štátov.


Ďalšie články