V Katare sa dúhová páska nosiť nebude. FIFA angažovaným tímom pohrozila žltými kartami

Štart futbalového šampionátu v Katare sprevádza napätie. Postaral sa o to najmä tím Anglicka, ktorý sa pred pondelkovým úvodným zápasom plánoval zviditeľniť aj dúhovou páskou. Medzinárodná futbalová federácia FIFA na to reagovala zákazom a varovaním, že kapitánov s týmto symbolom bude penalizovať. Jej ťaženie bolo napokon úspešné.

One Love Armband file photo Harry Kane s páskou One Love. Foto: Profimedia.sk

Futbalové tímy Anglicka, Walesu, Belgicka, Dánska, Nemecka, Holandska a Švajčiarska v spoločnom vyhlásení uviedli, že na aktuálnom svetovom šampionáte vo futbale napokon nebudú nosiť dúhovú pásku v rámci kampane OneLove.

Správa prichádza krátko po tom, ako Medzinárodná futbalová federácia FIFA pohrozila, že žltými kartami môže penalizovať každého kapitána, ktorý bude mať tento kontroverzný symbol na sebe.

Najväčšia polemika o tejto téme prebiehala v súvislosti s Anglickom, ktoré podľa televízie Sky News ohlásilo obrat o 180 stupňov iba tri hodiny pred úvodným zápasom s Iránom. Ten sa uskutoční už v pondelok o druhej popoludní nášho času.

Angličania sú frustrovaní

„Sme veľmi frustrovaní rozhodnutím FIFA, ktoré považujeme za bezprecedentné – v septembri sme FIFA informovali o našom želaní nosiť pásku One Love, aby sme aktívne podporili inkluzívnosť vo futbale, a nedostali sme žiadnu odpoveď. Naši hráči a tréneri sú sklamaní,“ povedal na margo rozhodnutia generálny riaditeľ Anglickej futbalovej asociácie Mark Bullingham.

Bullingham vysvetlil, že tím bol pripravený zaplatiť aj pokuty, no červenou čiarou bola možnosť, že by hráči dostali žlté karty alebo boli donútení opustiť hraciu plochu.

Kapitán ostrovného mužstva, útočník Harry Kane, pôvodný zámer nasadiť si pásku obhajoval nasledovne: „Jasne sme dali najavo ako tím, personál a organizácia, že pásku chceme nosiť“.

Tréner reprezentácie Gareth Southgate takisto ešte pred pár hodinami hovoril, že v prípade dúhovej pásky ide o silné vyhlásenie, „ktoré obíde svet najmä pre mladých ľudí, aby videli, že inkluzívnosť je veľmi dôležitá“.

Southgate tiež iba začiatkom novembra vyhlásil, že homosexuálni futbalisti čoskoro vystúpia z tieňa a odhalia svoju sexuálnu orientáciu. Tvrdil, že by to malo „obrovský dopad na spoločnosť“. Vraj by s tým ostatní futbalisti problém nemali a svojich LGBT spoluhráčov by objali.

Nepáči sa im zaobchádzanie so sexuálnymi menšinami v Katare

Európske tímy pred začiatkom šampionátu spustili iniciatívu „One Love“ v reakcii na zaobchádzanie so sexuálnymi menšinami v Katare, ktorý je de facto teokratickou diktatúrou, v ktorej je homosexualita nezákonná.

Zámer nosiť dúhovú pásku popri Anglicku pôvodne avizovalo hneď niekoľko tímov. Agentúra Reuters menuje Holandsko, Belgicko, Dánsko, Francúzsko, Nemecko, Nórsko, Švédsko, Švajčiarsko a Wales.

Futbalisti Anglicka si pred úvodným stretnutím s Iránom podľa agentúry Reuters tiež mali pokľaknúť na znak boja proti rasizmu, alebo presnejšie, na znak sympatie k radikálnemu rasovému hnutiu Black Lives Matter. To, či príde k obratu aj v tomto smere, nie je jasné.


Ďalšie články