Plávajúce LNG terminály budú Nemcov stáť viac než dvojnásobok predpokladanej ceny

Nemecká vláda si chce prenajať päť plávajúcich terminálov na skvapalnený zemný plyn. Nemecko sa takto snaží zbaviť závislosti na dodávkach plynu z Ruska. Náklady však budú o viac než 3,5 miliardy eur vyššie, než sa predpokladalo.

Nemecko už dokončilo prvý terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v prístave Wilhelmshaven v Severnom mori. Foto: TASR/AP Nemecko už dokončilo prvý terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v prístave Wilhelmshaven v Severnom mori. Foto: TASR/AP

Nemecko tento mesiac dokončilo stavbu prvého plávajúceho terminálu na skvapalnený zemný plyn (LNG) vo Wilhelmshavene v Dolnom Sasku. Dodávky plynu z tohto terminálu zrejme začnú prúdiť počiatkom budúceho roka.

Zároveň sa ukazuje, že odchod od ruského plynu nebude lacný. Zrejme bude omnoho drahší, než Nemci pôvodne odhadovali. V rozpočte bolo na plávajúce terminály vyčlenených 2,94 miliárd eur. V skutočnosti však budú stáť až 6,56 miliárd eur.

Zvýšenie nákladov o zhruba 3,5 miliárd eur znamená viac než zdvojnásobenie pôvodného rozpočtu. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck na margo vyšších nákladov uviedol, že projekt bol rozšírený a jeho súčasťou sa stala aj infraštruktúra.

Na rastúce náklady upozornil časopis Der Spiegel. Podľa vyhlásenia ministerstva hospodárstva bol prioritou prenájom plávajúcich terminálov, ktoré sú po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu mimoriadne žiadané. Až následne boli podľa ministerstva odhadované výdavky spresnené o náklady na prevádzku a potrebnú infraštruktúru na pevnine.

Časopis Der Spiegel tiež upozornil, že podľa dokumentov predložených rozpočtovému výboru Bundestagu si Nemecko bude dva terminály prenajímať na 15 rokov namiesto pôvodne plánovaných desať, hoci s možnosťou dobu prenájmu skrátiť.

Nemecko si chce zatiaľ prenajať celkom päť plávajúcich terminálov. Dva terminály plánuje otvoriť ešte tento rok alebo na počiatku budúceho roka, a to v dolnosaskom Wilhelmshavene a v Brunsbütteli v Šlezvicku-Holštajnsku. Ďalšie sa postupne otvoria v dolnosaskom Stade, Lubmine v Meklenbursku-Predpomoransku a ešte jeden vo Wilhelmshavene. Uvažuje sa aj o výstavbe šiesteho terminálu v Hamburgu.

Nemecká vláda považuje plávajúce terminály za základ nezávislosti od ruského plynu. Pred začiatkom vojny na Ukrajine pochádzala z Ruska viac než polovica plynu spotrebovaného v Nemecku. Zemný plyn pritom tvorí viac než štvrtinu nemeckého energetického mixu.

Nemecko medzitým buduje tiež LNG terminály na pevnine. Ich cena je podstatne vyššia, majú však nižšie prevádzkové náklady. Odhad nákladov na tieto terminály zatiaľ nebol zverejnený.


Ďalšie články