Pápež: Najkrutejší vojaci sú možno tí z Ruska, ale nie sú z ruskej tradície. Napríklad Čečenci a Burjati

Niekedy sa snažím nekonkretizovať, aby som nikoho neurazil. S Čínou som sa rozhodol pre cestu dialógu. Neviem nájsť inú cestu, hovorí pápež František v novom interview.

Pápež František. Foto: TASR/AP Pápež František. Foto: TASR/AP

„Prečo nemenujem Putina? Pretože to nie je potrebné; je to už známe. Niekedy sa však ľudia zamerajú na detail. Každý pozná môj postoj, s Putinom alebo bez Putina, bez toho, aby som ho menoval.“

Povedal to pápež František v rozhovore pre americký jezuitský časopis America. Vysvetlil svoj postoj k vojne na Ukrajine, ktorí viacerí kritizujú ako proruský či nedostatočne proukrajinský:

„Iste, ten, kto napadol (Ukrajinu), je ruský štát. Toto je veľmi jasné. Niekedy sa snažím nekonkretizovať, aby som neurazil a skôr odsúdil všeobecne, hoci je dobre známe, koho odsudzujem. Nie je potrebné uvádzať meno a priezvisko.“

Ohľadom zločinov zo strany ruských vojakov pápež konštatoval, že „vo všeobecnosti sú najkrutejší možno tí, ktorí sú z Ruska, ale nie sú z ruskej tradície, ako sú Čečenci, Burjati“.

Zdôraznil, že nezakrýva ruskú agresiu, pričom tri alebo štyrikrát vo Vatikáne prijal delegáciu ukrajinskej vlády. Pripomenul tiež, že ruskej ambasáde pri Svätej stolici odkázal, že je pripravený cestovať do Moskvy za prezidentom Vladimirom Putinom, ak mu nechá malý priestor na vyjednávanie. Ako dodal, dospel k rozhodnutiu, že ak pocestuje, pôjde aj do Moskvy aj do Kyjeva, nie len na jedno miesto.

S Čínou som sa rozhodol pre cestu dialógu

Katolícky líder tiež spomenul kontroverznú dohodu s Čínou o menovaní biskupov. Tá podľa mnohých mlčí o porušovaní ľudských práv v tejto krajine. To pápež odmieta:

„Nejde o rozprávanie alebo mlčanie. To nie je realita. Realitou je dialóg alebo nie. A treba viesť dialóg až do bodu, v ktorom je (niečo) možné (urobiť)… Dialóg je cesta najlepšej diplomacie. S Čínou som sa rozhodol pre cestu dialógu. Je pomalá, má svoje zlyhania, má svoje úspechy, ale neviem nájsť inú cestu.“

Čínsky ľud označil za národ veľkej múdrosti, ktorý si zaslúži úctu a obdiv. Podľa pápeža cieľom nemá byť podmanenie si Číňanov. „V Číne sú kresťania. Treba sa o nich postarať, aby boli dobrými Číňanmi a dobrými kresťanmi,“ konštatoval.

Katolícky líder v interview tiež hovorí o politicko-spoločenskej polarizácii v cirkvi v USA. Zdôraznil, že polarizácia nie je katolícka. „Ježiš nezriadil biskupské konferencie. Ježiš stvoril biskupov a každý biskup je pastierom svojho ľudu,“ uzavrel pápež.


Ďalšie články