Obvinenou sprostredkovateľkou úplatku pre Rudolfa Kusého je exmanželka bývalého sudcu Najvyššieho súdu

Na snímke bývalý starosta mestskej časti Bratislava – Nové mesto Rudolf Kusý odchádza zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) po prepustení z väzby v Pezinku 19. novembra 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák Na snímke bývalý starosta mestskej časti Bratislava – Nové mesto Rudolf Kusý odchádza zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) po prepustení z väzby v Pezinku 19. novembra 2022. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Obvinenou osobou v kauze Development voči exstarostovi Nového Mesta Rudolfovi Kusému je aj exmanželka bývalého sudcu Najvyššieho súdu a právnička Jana Pohančeníková. Podľa obvinenia vraj údajný úplatok sprostredkovala. Jej bývalý muž Viliam Pohančeník predal lukratívny pozemok na Kolibe Rudolfovi Hrubému, ktorý Kusému kontroverzným spôsobom prispel na kampaň.

V prípade sa objavuje nielen exmanželka bývalého sudcu Najvyššieho súdu a člena súdnej rady Viliama Pohančeníka Jana, ale aj ich dcéra Simona, ktorá údajne ešte predtým sprostredkovala stretnutia medzi jej matkou a spolupracovníkom Rudolfa Kusého, na ktorých sa vraj dohodoval úplatok. Vyplýva to z výpovede podnikateľa Mateja Ž., ktorý spolupracuje s políciou.

„Myslím si, že je predčasné, aby som sa k týmto veciam vyjadrovala,“ odpovedala Pohančeníková pre Štandard, keď sme ju oslovili so žiadosťou o stanovisko. „Vyjadrovať sa nebudem. Pekný deň!“ povedala a zložila telefón.  

V kontakte s rodinou Pohančeníkovcov bol minimálne v minulosti aj spolumajiteľ Esetu Rudolf Hrubý, ktorý krátko pred voľbami skrytým spôsobom prostredníctvom strany KDH prispel na kampaň Rudolfovi Kusému. Hrubý od Pohančeníka kúpil lukratívny pozemok. Pohančeník s dcérou Simonou sú stále jeho pozemkovými susedmi na Kolibe.

Prostredníci údajných úplatkov

Exstarosta Rudolf Kusý je podozrivý z dohadovania údajného úplatku vo výške 150-tisíc eur, ktorý si vraj podľa obvinenia vypýtal za podpísanie územného rozhodnutia o projekte výstavby bytovky na Vlárskej ulici na Kramároch.

Voči Kusému vypovedal Matej Ž., ktorý v minulosti pôsobil aj v politike a s Kusým pripravoval kampaň. Tento podnikateľ údajne úplatok dohodol a s políciou dnes spolupracuje.

Opis jeho výpovede priniesli Hospodárske noviny. Kľúčovú rolu pri dohadovaní úplatku mali podľa Mateja K. hrať dve ženy, právnička Jana P. a jej dcéra Simona. Simona bola kamarátkou Mateja K. a podľa jeho svedectva vraj sprostredkovala kontakt na svoju mamu Janu, pretože vraj „má na miestnom úrade v bratislavskom Novom Meste problémy s istou vecou“.

Matej K. súhlasil. Medzi ním a Janou P. sa údajne konalo niekoľko stretnutí, pri ktorých mu Jana P. prezradila, že „pán, pre ktorého to vybavuje“, je ochotný zaplatiť 100-tisíc eur za kladné územné rozhodnutie. Neskôr sa vraj suma zvýšila až na 150-tisíc, respektíve 220-tisíc.

Išlo údajne o povolenia na výstavbu dvoch bytoviek, proti ktorej bola miestni obyvatelia v minulosti iniciovali petíciu, no developer napokon povolenia získal. Kusý pritom pôvodne stál na strane miestnych občanov.

Právnička Jana P. v prípade Development figuruje ako jedna z obvinených.

Sudca Pohančeník

Podľa informácii Štandardu dotyčnou právničkou je Jana Pohančeníková. Ide o exmanželku bývalého sudcu Najvyššieho súdu Viliama Pohančeníka, s ktorou majú dcéru Simonu, ktorá v prípade tiež vystupuje.

Viliam Pohančeník bol sudcom Najvyššieho súdu a krátko aj členom súdnej rady, z ktorej za neznámych okolností sám odstúpil. Na jeho „dobrovoľný“ koniec v súdnej rade, z ktorej sa porúčal len päť mesiacov po zvolení, ho presvedčila prezidentka Zuzana Čaputová v marci 2020. Nie je však známe, na základe čoho. Podľa sudcov Najvyššieho súdu, s ktorými sa Štandard pod prísľubom anonymity zhováral, nemal Pohančeník najlepšiu povesť. Mesiac nato, v apríli 2020, sa vzdal aj funkcie sudcu a dnes pôsobí ako advokát. On sám tvrdí, že tak urobil z vážnych osobných dôvodov.

S rodinou Pohančeníkovcov prišiel do kontaktu v minulosti aj Kusého sponzor Rudolf Hrubý, ktorý netransparentným spôsobom prispel na jeho kampaň 25-tisíc eur prostredníctvom strany KDH, ktorá Kusého podporovala.   

Práve od exsudcu Viliama Pohančeníka Hrubý kúpil osemárový pozemok na Kolibe, na ktorom je prístupová cesta. Tá vedie k jeho obrovskej garáži vybudovanej pri jeho novej rozľahlej vile. Stavby podľa katastra ešte nie sú skolaudované, ale na mieste poznať, že sú navonok takmer dokončené.

Pozemok, ktorý Rudolf Hrubý odkúpil od exsudcu Viliama Pohančeníka, sa nachádza pred pozemkom, na ktorom dnes stojí rozľahlá garáž pri Hrubého novej vile. Foto: autor

Táto okolnosť má širšie pozadie. Finančná spravodajská jednotka minulý rok v lete uložila súkromnej banke pokutu 1,5 milióna eur za nenahlásenie podozrivej transakcie 600-tisíc eur. Denník N neskôr priniesol informáciu, že smá ísť o sudcu Najvyššieho súdu. 

Kto však bol týmto sudcom, sa spočiatku nevedelo. Až neskôr sa odhalilo, že týmto sudcom je práve Pohančeník. Ten vysvetľoval, že väčšina týchto peňazí, 450-tisíc eur, pochádza od Rudolfa Hrubého z predaja pozemku na Kolibe. „Peniaze pochádzajú z predaja rodinného pozemku, tento údaj som uviedol aj v riadnom majetkovom priznaní,“ povedal Pohančeník pre televíziu Markíza.  

Išlo o pozemok veľkosti 823 metrov, ktorý vraj Pohančeník zdedil po rodičoch, ktorí ho získali v reštitúcii a Hrubý oň mal dlhodobo záujem. Suma sa médiám zdala privysoká, keďže pôvodne šlo o vinohrad. Neskôr sa však prekvalifikovali na stavebné pozemky. Pohančeník s dcérou Simonou stále vlastnia pozemky v tesnom susedstve Hrubého na Kolibe.

Denník N pripomenul, že z dokumentov k pokute, ktorú dostala banka, vyplýva, že v roku 2018 mal Pohančeník na účte kreditný obrat vyše milióna eur.   


Ďalšie články