Švédsko vydalo Turecku muža odsúdeného za členstvo v teroristickej organizácii

Na snímke vlajky Fínska, NATO a Švédska počas rozhodnutia severských krajín požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Foto: TASR/AP Na snímke vlajky Fínska, NATO a Švédska počas rozhodnutia severských krajín požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Foto: TASR/AP

Turecké úrady v sobotu zatkli a uväznili odsúdeného člena zakázanej militantnej skupiny, ktorého vydalo Švédsko, kam utiekol. Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu muža identifikovala ako Mahmuta Tata, ktorého v roku 2015 uznali vinným z členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii Strana kurdských pracujúcich (PKK) a odsúdili na viac ako šesť rokov väzenia.

Švédsko potvrdilo deportáciu, ale muža nemenovalo. Švédska ministerka pre migráciu Maria Malmer Stenergard prízvukovala, že vláda pri rozhodnutí o vydanie nezohrala žiadnu rolu.

Anadolu uviedla, že Tata odviezli zo Štokholmu do Istanbulu cez noc po tom, ako Švédsko vyhovelo žiadosti o vydanie do Turecka. Švédsky verejnoprávny vysielateľ SVT informoval, že muž utiekol do Švédska po tom, ako ho uznali vinným a žil na západe krajiny, kde pracoval v reštauračnom sektore.

Vydanie prišlo v čase, keď Turecko zdržiava snahy Švédska a Fínska o členstvo v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO), kým nesplnia jeho bezpečnostné požiadavky. To sa okrem iného týka aj vydania podozrivých teroristov do Turecka, ktoré takto označuje kurdských militantov. Prístupové protokoly severských krajín do NATO ratifikovali všetci členovia aliancie okrem Turecka a Maďarska.

(sita)


Ďalšie články