Ruská televízia sa pochválila obsadením stanice v Bachmute. Na videu však pózovali úhlavní nepriatelia Kremľa

Prápor šejka Mansúra. Reprofoto: Telegram Prápor šejka Mansúra. Reprofoto: Telegram

Ruská štátna televízia zverejnila zábery zo železničnej stanice v ukrajinskom meste Bachmut s informáciou, že ju obsadili bojovníci čečenského vodcu Ramzana Kadyrova. Na videu však pózovali úhlavní nepriatelia Kremľa.

Moderátorka ruskej štátnej televízie Rossija 1 Oľga Skabejevová viedla rozhovor s Aptym Alaudinovom, veliteľom čečenských špeciálnych jednotiek Achmat. Hovorila o úspechoch ruskej armády a zverejnila zábery z bachmutskej stanice, na ktorej podľa nej vidno kadyrovovcov.

Boli to síce Čečenci, ale z práporu šejka Mansúra, ktorý sa po spustení ruskej invázie na Ukrajinu vo februári pripojil k Ukrajincom.

Alaudinov Skabejevovú neopravil, len poznamenal, že na Bachmut útočia „spojenecké sily“ a o niekoľko dní toto mesto v Doneckej oblasti dobyjú.

Ukrajinská televízia Kanál 5 túto reportáž komentovala takto: „Skabejevová si očividne myslela, že to boli rašisti, ktorí, ako hovoria, už vstúpili do Bachmutu. Ukázalo sa však, že ide o vojakov z práporu šejka Mansúra, ktorí bojujú za Ukrajinu ako súčasť Ozbrojených síl Ukrajiny. Na videu môžete vidieť ich veliteľa Muslima Čeberlojevského. Toto zlyhanie si všimol ukrajinský novinár Roman Bočkala. Predtým sa tieto zábery šírili po ruských propagandistických kanáloch.“

K ukrajinským silám sa pripojilo viacero dobrovoľníckych čečenských práporov vrátane veteránov prvej a druhej čečenskej vojny, ktorí sú proti Kadyrovovi a ruskej vláde. Medzi najznámejšie prápory patria prápor šejka Mansúra a prápor Džochara Dudajeva.

Portál news.obozrevatel.com uvádza, že prápor šejka Mansúra pozostáva najmä z Čečencov, ktorí emigrovali z Ruska po rusko-čečenských vojnách. Do bojov v Bachmute sa zapojil na jeseň.

Prápor šejka Mansúra: Zdroj: Facebook

Kadyrov vyhlásil osobnú vojnu Čečencom, ktorí bojujú na Ukrajine proti Rusku. Za informácie, ktoré povedú k ich dolapeniu, sľúbil odmenu milión dolárov.

Bachmut

Boje o Bachmut sú krvavé a mesto sa postupne mení na ruiny. Hovorca východného krídla ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj označil minulý týždeň Bachmut za hlavné bojisko na Ukrajine. Podľa neho ruská armáda tam vypáli denne približne 180 až 200 delostreleckých granátov.


Ďalšie články