Cigáni, kde ste? Ako môžu toto vaše deti vystrájať? Video s Mikulášom v Poprade rieši polícia

Atmosféra podujatia Mikulᚠv Ružinove Ilustračný obrázok. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Polícia sa bude zaoberať videom Putujúceho Mikuláša v Poprade, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach. Potvrdil to krajský policajný hovorca z Prešova Daniel Džobanik.

Bývalý mestský poslanec Rudolf Kubus ako Mikuláš v mestskej časti Matejovce počas vystúpenia kričal na rómske deti pre ich správanie a podľa kritikov urážal ich rodičov.

Správanie Mikuláša odsúdilo na sociálnej sieti množstvo občanov a video zdieľali stovky ľudí. „Obvodné oddelenie Policajného zboru v Poprade na základe zaslaného podnetu bude predmetné oznámenie preverovať,“ uviedol Džobanik. 

Čo presne Mikuláš kričal?

„Všetci tí, čo sú v prvom rade, nedostanú od Mikuláša absolútne nič. Ale absolútne nič. Lebo Mikuláš nosí darčeky a dáva sladkosti len tým, ktorí sú dobrí a ktorí počúvajú, a nie tým, ktorí vrieskajú a nevedia sa správať,“ hovoril Mikuláš z pódia rozvášnenému davu miestnych detí, ktoré sa agresívne dožadovali sladkostí.

Následne buchol po pódiu svojou mikulášskou palicou a v rómčine deti vyzval, aby boli ticho, čo však nezabralo, a preto avizoval, že prítomným nič nedá.

„Nič vám nedám. To vám garantujem ja ako Mikuláš. Buď sa budete správať ako normálne deti. Kto vás vychovával?“ hneval sa preoblečený ochotník.

„Nehanbia sa vaši rodičia za vás? Ako sa to správate? Čo to má znamenať? Chodím po celom meste a s tým som sa nestretol, že by boli takéto bláznivé deti. A ja mám deti strašne rád. Preto som tu. Ale takto sa správať, to je hanba. Ale nie hanba tým deťom, ale rodičom, že toto tu dokážu a dovolia,“ pokračoval zvýšeným hlasom.

Vzápätí sa na zázname nahnevaný Mikuláš opäť rozkričal: „Kde sú rodičia, že toto robia vaše deti? Ukážte sa, Cigáni, kde ste? Ale už aj! Ako môžu toto vaše deti vystrájať?“

Kritika od komunálneho poslanca

Opozičný popradský poslanec Igor Wzoš (nezávislý, koalícia KDH, SaS, PS, STANK) pre Korzár reagoval slovami, že sa hanbí, že sa toto udialo v Poprade. „Bolo to nedôstojné, deti si nezaslúžia mať takého Mikuláša,“ uviedol Wzoš, podľa ktorého by malo vedenie mesta reagovať.

„Pre mňa je to čisto škandalózne, toto urobiť deťom. Je v tej chvíli irelevantné, aké deti tam boli. Majú mať celoživotnú traumu, že nejaký Mikuláš vrieska a nadáva rodičom? Je to veľmi nepríjemná situácia. Bohužiaľ, spoločnosť v Poprade sa vulgarizuje,“ doplnil.

Nespokojná je aj mimovládka

Priebeh stretnutia detí s Mikulášom v Matejovciach dôrazne odsúdilo aj Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. Zúčastnené deti si podľa výkonnej riaditeľky strediska Silvie Porubänovej namiesto dôstojných a povzbudivých slov od symbolickej sviatočnej osobnosti vypočuli výčitky, hlasný krik a vyhrážky.

„Nielen za to, ako sa správali počas podujatia, ale aj za to, aké nie sú normálne a akí sú ich rodičia. Najmä ak sú ‚Cigáni‘. Každému dieťaťu patrí rešpekt jeho ľudskej dôstojnosti, osobitne pri takejto slávnostnej a pozitívnej udalosti,“ upozornila.

Vysvetlenia „Mikuláša“ o situácii vytrhnutej z kontextu podľa nej neobstoja a zdôraznila, že jeho slová a spôsob ich prednesu korektne nemožno zasadiť do žiadneho prijateľného kontextu. „Pri organizácii takýchto podujatí nezabúdajme na ich dramaturgiu v duchu porozumenia, mieru, znášanlivosti, rovnosti a priateľstva medzi všetkými národmi, etnickými, národnostnými a náboženskými skupinami a prípravy na zodpovedný život v slobodnej spoločnosti. Túto potrebu sa však nepodarilo ‚Mikulášovi‘ v Poprade dodržať. Pri poskytovaní verejnej služby bol obťažujúci a znevýhodňujúci,“ skonštatovala Porubänová.

Silvia Porubänová. Foto: Michal Svítok/TASR

Vraj sa z toho robí cirkus

Kubus si myslí, že z vystúpenia sa robí zbytočný cirkus. „Deti tam kričali, trhali nám veci, brali nám sladkosti, preto som zakričal, aby boli ticho. Potom sa to tam upokojilo a pokračovali sme pekne v programe, nerobil som žiadne rozdiely, odovzdali sme im darčeky a v pokoji odišli. Prečo to v tom videu nie je? Poriadky s deťmi si mali robiť rodičia, a nie účinkujúci,“ uviedol pre TASR Kubus, ktorý Mikuláša stvárnil v minulosti viackrát.

Putujúceho Mikuláša, ktorý navštevuje deti v jednotlivých mestských častiach, organizuje už niekoľko rokov popradská samospráva.

(tasr/tod)


Ďalšie články