Divadlo La Scala obliali klimatickí aktivisti. Ukrajinci zas protestujú, aby sa v nej nehrala ruská opera

la scala Vchod do divaldla La Scala, ktorý obliali modrou a ružovou farbou klimatickí aktivisti. Reprofoto: Twitter/Gurbaksh Singh Chahal

Svetoznámy taliansky operný dom je terčom nespokojnosti. Jednak klimatických aktivistov a na druhej strane Ukrajincov.

V stredu večer sa v talianskom opernom dome uskutoční premiéra ruskej opery Boris Godunov. Zúčastní sa na nej aj taliansky prezident Sergio Mattarella, šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová aj talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Na Apeninskom polostrove ide o kultúrnu udalosť roka, pričom účasť dvoch najvyšších štátnych predstaviteľov naraz sa podľa talianskej tlače opakuje po jedenástich rokoch.

Ukrajina: Ide o ruskú propagandu

Otváracie predstavenie, v ktorom vystúpia aj ruskí speváci, kritizovala v predchádzajúcich týždňoch ukrajinská diplomacia. Tá žiadala, aby operu stiahli z programu, lebo ju vraj môže využiť Rusko na svoju propagandu.

Začatie novej sezóny v milánskom opernom dome budú sprevádzať aj demonštrácie. Vedenie divadla ukrajinskú žiadosť odmietlo s odôvodnením, že to nemá nič spoločné so súčasnou politickou situáciou v Rusku. Umelecký riaditeľ La Scaly Dominique Meyer zhodnotil, že ide len o operu na motív rovnomennej historickej tragédie z pera ruského spisovateľa Alexandra Puškina.

V Miláne sa preto dnes popoludní uskutoční aj demonštrácia, na ktorej vystúpia rôzne skupiny. Ukrajinská komunita bude protestovať proti ruskej invázii v ich vlasti. Miestna radikálna ľavica zas vyjadrí nesúhlas s rastom cien a národne-konzervatívnou vládou Meloniovej. Urobia aj „večeru pri sviečkach“ s cestovinami a fazuľou, aby poukázali na krízu životných nákladov a rozdiely v životnej úrovni Talianov v súvislosti s galavečerom v La Scale.

Vyšantili sa na nej aj klimatickí aktivisti

Päť klimatických aktivistov zo skupiny Ultima Generazione (Posledná generácia, UG) zatkla v stredu polícia v severotalianskom Miláne. Obliali totiž modrou farbou fasádu divadla La Scala. Ide o najnovší počin zo série kontroverzných protestných akcií tejto skupiny v Taliansku, ktoré majú podľa iniciátorov upozorniť na naliehavosť boja proti klimatickej kríze.

Na piatich aktivistov bude podané trestné oznámenie, spresnili policajné zdroje. Znečistenú fasádu pri vchode do opernej scény La Scala museli čistiť zamestnanci divadla.

(est, tasr)


Ďalšie články