Hokejový šampionát sa u nás hrať nebude. Celý turnaj pripadol Rige

Miroslav Šatan mimoriadny brífing Slovenského zväzu ¾adového hokeja Miroslav Šatan Foto: Martin Baumann/TASR

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2021 napokon zorganizuje len Lotyšsko. Slovensko ostávalo do poslednej chvíle vhodným náhradníkom Bieloruska. Rada Medzinárodnej hokejovej federácie usúdila, že Riga zvládne hostiť celý turnaj. Ten sa bude konať od 21. mája do 6. júna, vzhľadom k epidemiologickej situácii pravdepodobne bez divákov.

Koniec nádejí, slovenskí hokejisti si napokon nezahrajú na domácej pôde a za svetovým šampionátom vycestujú do Lotyšska. Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) pridelila Rige aj druhú časť turnaja. Tú malo pôvodne organizovať Bielorusko, ktorému šampionát odňali z obavy o bezpečnosť účastníkov. Následne organizačný výbor finančne odškodnili.

Cez víkend 30. a 31. januára navštívila delegácia IIHF Rigu, aby osobne prediskutovala všetky otázky a možné problémy s potenciálnou organizáciou celých majstrovstiev v Lotyšsku. Okrem návštevy oboch možných ľadových plôch, diskutovali o podmienkach vytvorenia bubliny, dostupnosti hotelov, technického zabezpečenia druhej haly, logistike, či o administratívnej a finančnej stránke. Lotyšsko dostalo po návšteve termín do 1. februára, aby poskytlo odpovede na niektoré organizačné otázky, tak aby mohli byť predložené Rade IIHF na posúdenie a rozhodnutie.

Prezident IIHF sa poďakoval Slovensku

Po zvážení predložených podkladov dala Rada IIHF Lotyšsku zelenú. Riga bude hostiť hokejové majstrovstvá druhýkrát v histórii, naposledy privítala najlepšie krajiny v 2006. Slovensko vtedy vypadlo vo štvrťfinále s Kanadou po prehre 1:4.

„Chcem sa poďakovať našim členom z Dánska a Slovenska za ich ochotu prevziať hostiteľské povinnosti MS za taký krátky čas. Rada IIHF sa však nakoniec domnieva, že usporiadať celý turnaj v jednej krajine nám umožní flexibilitu. Môžeme nájsť nákladovo efektívne riešenia na vytvorenie konceptu ‚bubliny‘, no taktiež sa môžeme pripraviť do pozície, aby sme mohli privítať fanúšikov, ak to bude bezpečné,“ uviedol prezident federácie René Fasel pre oficiálnu stránku IIHF.

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan vyjadril podporu Lotyšsku.

„Rešpektujeme rozhodnutie Rady IIHF zorganizovať celý šampionát v Rige. Vo vzniknutej situácii bolo naším cieľom podať pomocnú ruku a poskytnúť pre IIHF osvedčenú a kvalitnú alternatívu v Bratislave. Držíme Lotyšsku palce, organizačne ich čaká intenzívne obdobie,“ napísal na Twitteri.


Ďalšie články