Kanada začala zabavovať Abramovičov majetok za 26 miliónov USD

Abramoviè sa snaží preda Chelsea, žiada takmer 2,5 miliardy eur Roman Abramovič. Foto: TASR/AP

Kanadská vláda v pondelok začala proces konfiškácie majetku v hodnote 26 miliónov amerických dolárov, ktorý patrí ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Kanada robí tento krok prvýkrát, viacero jej spojencov už skonfiškovalo jachty, ropné a plynárenské podniky a ďalší majetok ľuďom zo sankčného zoznamu.

Ottawa v pondelok oznámila, že požiada súd o povolenie zasiahnuť proti Abramovičovej spoločnosti Granite Capital Holdings a následne využiť zisky na obnovu Ukrajiny.

„Putinovi oligarchovia sú komplicmi v protiprávnej a barbarskej invázii Ruska na Ukrajine,“ uviedla v oznámení kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová.

„Kanada nebude útočiskom pre ich nečestne nadobudnuté majetky a dnešné oznámenie dokazuje naše odhodlanie zaistiť to, že ruské elity zaplatia za svoju podporu Putinovho brutálneho režimu,“ dodala vicepremiérka.

Abramovič (56), bývalý majiteľ londýnskeho futbalového klubu Chelsea, je na sankčnom zozname Kanady, Spojeného kráľovstva aj Európskej únie.

Po invázii Ruska na Ukrajinu koncom februára uvalila Kanada sankcie na vyše 1 500 ruských jednotlivcov a právnych subjektov.

(tasr)


Ďalšie články